Tajna je u umerenosti

Istraživanja pokazuju da potrošnja vina na tržištu EU opada poslednjih godina i to se, logično, opravdava velikom ekonomskom krizom koja nas je sve zadesila. S druge strane, primetan je i značajan porast alkoholizma, posebno kod mladih i posebno na prostorima Zapadne Evrope, ali i Velike Britanije i Irske.

Ono što je takođe zanimljivo je i činjenica da se u tim zemljama značajno više pije vikendom i to samo s jednim ciljem: postizanje što bržeg i što većeg stepena pijanstva! Razlozima se nećemo baviti, jer, koji god da su, pogrešni su.

Dobra vest za nas je da se pravi zaljubljenici u vino, nikada ne opijaju. Vino je piće koje se pije s poštovanjem, a to obavezno znači i umerenost. Pored toga, vino se pije uz hranu, što nije beznačajno. Čuveni „francuski paradoks“ fenomen zbog kojeg ovaj narod jede najmasniju hranu, a najmanje oboljeva od kardio-vaskularnih bolesti, sigurno vam nije stran. Razlika između njih i npr. prosečnog vojvođanina je u tome što prosečni francuz, uz ručak uvek popije i čašu vina, najčešće crvenog.

Većina lekara će se složiti da čaša do dve vina dnevno, ako nije pomogla, a ono bar nikom nije naškodila. Ok, slažemo se, ima dana kad je zaista teško zadržati se na toj „propisanoj“ količini. Upravo zbog toga, nudimo vam jednu simpatičnu besplatnu aplikaciju za Android i Ajfon telefone, koja će vam uz pomoć samo jedne vaše fotografije i upisane količine unosa alkohola, omogućiti da vidite sebe za 10 godina. U nekim slučajevima, rezultat može biti malo prenaglašen, ali je „Drinking Mirror” svakako dobro upozorenje za one koji su skloni kojoj čašiči više. Osim na telefonu, sebe sa posledicama prekomernog unošenja alkohola možete videti i OVDE. Zato, umereno i u zdravlje!