Rezervisano za Bogove

Manifestacija „Dani meda 2015.“ otvara se u petak 17. aprila u 11 časova, na Trgu Slobode u Novom Sadu i traje do kraja vikenda. Pored meda, biće tu i medenih preparata, kozmetike za bazi meda, vina, lekovitog bilja i čajeva.

U davna vremena, dok su još zemljom bogovi hodali, postojalo je pravilo da samo oni mogu konzulmirati slatki pčelinji nektar. Seljak koji bi slučajno u šumi pronašao med, imao je zakonsku obavezu da isti odmah odnese na tačno određeno mesto i preda ga. Tek tada, ukoliko bi mu se tom prilikom prsti umazali, iste bi smeo da lizne i to tajno, da niko ne vidi. Nektarov med, tada se smatrao hranom dostojnom samo Bogova. Danas, situacija je nešto drugačija, ali … kako smo saznali, i ne mnogo. Naime, sva medicinska istraživanja govore u korist veće upotrebe meda u ljudskoj ishrani, dok neka druga istraživanja otkrivaju da samo 10% stanovnika Srbije med koristi u svakodnevnom životu?!

Dani meda

Inače, veruje se da je prvo alkoholno piće koje je čovek napravio bila medovina – vino spravljeno od meda. Da biste napravili medovinu potrebna su vam tri osnovna sastojka: med, kvasac i voda, a ukoliko ste rešeni da se i lično oprobate u spravljanju ovog drevnog napitka, recept možete pronaći OVDE.

Dani meda

O lekovitim svojsvima meda i posebno meda i vina u kombinaciji nema potrebe trošiti reči. Mnoštvo recepata za primenu ova dva proizvoda dovoljno govore sami za sebe. Važno je samo naći dobru sirovinu, a manifestacije poput ove upravo tome i služe. Posetite Dane meda, nabavite neku teglu po svom ukusu i potrebi. Koristite med u svakodnevnoj ishrani jer dok je pčela biće i nas…

PS: S ciljem očuvanja tradicije, ali i razvoja i zaštite pčelarstva, Društvo pčelara „Jovan Živanović“ kao jedna od najvećih i najaktivnijih pčelarskih organizacija u Srbiji, već petu godinu za redom, uvek u proleće, uspešno organizuje manifestaciju „Dani meda“. Podršku organizaciji daje oko 400 aktivnih članova, ali i grad Novi Sad i Gradska uprava za privredu.