Vrščanka vinom krštena

Legenda kaže da je grm ruže iznikao na mestu na kome je Venera prvi put nogom zemlju dotakla. Realnost je da bi ceo Vršac trebao i mogao da izgleda kao da je Venera njime po cele dane hodila…

Priča počinje u Vršcu, davne 1920. godine, rođenjem dečaka po imenu Jozef Ziber. Bezbrižne dečačke dane i veći deo svog detinjstva provodio je u cvećari Gradskog parka u kojoj su kao baštovani radili njegov otac i stric. Tu je i zavoleo cveće. Sticaj ratnih okolnosti, primorao je porodicu da se krajem 1944. godine vrati u maticu. U Nemačkoj je Jozef nastavio školovanje i postao uvaženi univerzitetski profesor i potpredsednik Svetske asocijacije proizvođača ruža. Od ukupno 25.000 priznatih sorti, lično je stvorio čak 1.000. Svaka mu je bila draga na svoj način, ali jedna, svetlo roze boje i bez trnja, nekako ga je podsećala na miroljubivi Vršac, grad u kom je rođen. Upravo iz tog razloga, odlučio je da istu pokloni rodnom gradu i nazove je njegovim imenom.

Ceremonija krštenja obavljena je 13.10.2006. godine u holu Gradske kuće. Sada već pokojni, prof. Ziber, za tu priliku doneo je tri sadnice koje su na njegov izričit zahtev krštene čuvenim „Banatskim rizlingom“.

Jozef-Ziber

„Draga ružo, dajemo ti ime mog rodnog Vršca. Od danas ćeš se tako zvati!“ – rekao je tvorac podigavši čašu vina koju je prvo do pola ispio, a zatim ostatkom zalio sadnicu, obavivši tako čin jedinstvenog krštenja.

Vrščani su mu se odužili tako što su mu dodelili status počasnog građanina, ali ružu, koja je mogla da postane simbol grada, nisu previše ekploatisali. Naime, tek par sadnica može se danas naći u dvorištu iza katedrale i još po koja u gradskom parku. Inače, pre Vršca, profesor je dizajnirao i ružu Tokio, koju je darovao glavnom gradu Japana, čiji se stanovnici ponose ovim nesvakidašnjim poklonom, i ističu tu svoju prednost jer zaista, mali broj svetskih metropola nosi ime kraljice cveća.

Stručnjaci kažu da se poklanjanjem bele ruže želi skrenuti pažnja na čast i poštovanje prema nekoj osobi, dok roze sugerišu naklonost i divljenje. Profesor Ziber je umeo da kaže da je ovu ružu namerno stvorio kao svetlo roze boje jer, pored pomenutog, simboliše i napredak i blagostanje, što je ovaj čovek poželeo svom rodnom gradu i celoj Srbiji. Dobra vest je da se u pojedinim rasadnicima mogu naći sadnice ove sorte, te će se možda nekada naći i neko ko će znati da iskoristi njen estetski, ali i privredno turistički potencijal.