Vinarija Ambelos manastira Koporin

Postoji legenda po kojoj su Srbi nebeski narod jer nam je cela Srbija rajsko naselje. Kad neko pođe put Šumadije, ne može drugačije nego da u istu poveruje…

Manastir Koporin pripada Eparhiji braničevskoj Srpske pravoslavne crkve, nalazi se negde na pola puta između Velike Plane i Smederevske Palanke i ima status nepokretnog kulturnog dobra i spomenika kulture od velikog značaja. Ktitor manastira bio je despot Stefan Lazarević (1377.-1427.) dok je sama manastirska crkva posvećena Svetom arhiđakonu Stefanu, zaštitniku srednjovekovne Srbije i dinastije Nemanjića, a građena je na samom početku XV veka, u Moravskom stilu. Manastirska crkva, u severozapadnom delu naosa, tačno ispod ktitorske freske i danas čuva mošti despota Stefana.

Od pre nekoliko godina, u sklopu manastirskog imanja, posluje vinarija Ambelos. Sam naziv vinarije nosi lepu simboliku jer ambelos na grčkom jeziku označava vinograd, odnosno vinovu lozu od koje se spravlja vino koje činom osvećenja postaje krv Gospodnja.

2011. godine, posađeno je prvih 4 ha vinograda u kome se nalaze: Cabernet Sauvignon, Merlot, Prokupac, Tamjanika, Rajnski rizling i Italijanski rizling (Grašac). Šest godina kasnije, 2017. godine, posađeno je još ukupno 2 ha Cabernet Franc-a, Tamjanike i Pinot Noir-a. Iz ovih vinograda dolaze grozdovi koje će kasnije biti prerađeni u skladu sa prirodom i poštovanjem viševekovne manastirske tradicije po kojoj se proces proizvodnje odvija bez korišćenja selekcionisanih kvasaca i skoro sasvim bez upotrebe inox sudova. Stoga je logično što se u podrumu mogu videti uglavnom barici i bačve od srpskog (i po kojeg francuskog) hrasta.

Nedavno je urađen i novi vizuelni identitet vinarije, koji je odabranoj stručnoj javnosti predstavljen  u četvrtak 11. Oktobra ove godine. Pri kreiranju novog lica vinarije Ambelos vodilo se računa o tome da se pomire tradicija i moderan pristup tržištu. Zahvaljući takvom načinu razmišljanja, tržištu se sada predstavljaju vina koja krase jedinstvene, upečatljive i atraktivne etikete a koje dišu duhom despota Stefana. Imajući u vidu da je upravo on kritor manastira, ali i činjenici da njegove mošti i danas počivaju tamo, nije bilo nikakve dileme da heraldičke simbole despota Stefana treba upotrebiti pri kreiranju vizuelnog identiteta.  Naime, grb Lazarevića sadrži jedan originalan element, zmaja sa repom obmotanim oko vrata – simbol reda Zmaja kojem je pripadao despot Stefan. Stilizovano rešenje ovog zmaja primenjeno je na etiketama za bela vina i, u prošlosti na daleko čuvenu, Šumadijsku ružicu koja, kako stvari stoje, a na radost nas koji smo je uvek voleli, doživljava renesansu. Tržišno i duhovno vrednija crvena vina, posebno kada je manastirska vinarija u pitanju, naglašena su i dukatom despota Stefana na etiketama sortnih vina. Jedina kupaža u paleti sadrži Cabernet Sauvignon i Merlot, nosi naziv „Despotova sablja“ i vizuelno je povezana neverovatnom ratničkom veštinom despota Stefana, te bitkom sa Turcima u kojoj je učestvovao.

Vinarija Ambelos opremljena je i degustacionom salom sa 40 mesta za sedenje i otvorenom terasom za isti broj ljudi. Tu je i manja degustaciona sala za 20 osoba i još jedna, VIP sala u potkrovlju, za maksimalno 25 osoba, a koja može služiti i u svrhe zatvorenih poslovnih sastanaka, prezentacija, seminara, profesionalnih degustacija i sl. Takođe, tu su i sobe za smeštaj kapaciteta do 10 gostiju.

Vinarija Ambelos, smeštena u srcu Šumadije, sa svim sadržajima i manastirom Koporin čiji je sastavni deo, ovim je postala mesto jedinstvene turističke ponude u Srbiji, ali i mesto duhovnog saborovanja svih istinskih vinskih zaljubljenika.

U srednjem veku, ovuda je prolazio put koji je iz Beograda, preko Kolara i Palanke išao na za Jagodinu i dalje na jug, ka Nišu. Bila je to jedina veza Beograda sa Carigradom. Carigradski drum, bio je velika prednost, kada je trgovina u pitanju, ali i mana jer su njime turski pljačkaški odredi lako stizali do manastira.
Zahvaljujući svojoj geografskoj poziciji, vinarija Ambelos i manastir Koporin, deo su projekta Carigradski vinski drum.

foto: Martin Candir