KRALJICA PEŠČANIH VINOGRADA

Gospodsko vino u vremenu Austrougarske, najcenjenije crveno vino Bačke (ali i Srema u XIX veku), inspitacija Listu i Šubertu, Kadarka se danas pije i u bordovskoj prestonici vina La Cité du Vin.

Tragom vesti o velikom uspehu Vinarije Tonković na nedavno završenom Decanter-u, najznačajnijem vinskom ocenjivanju u svetu, krenuli smo put severne Vojvodine i peščanih vinograda. Sećanje na Fantaziju 2011 o kojoj smo ranije pisali i dalje je bilo živo pa nas je zanimalo da upoznamo i sada srebrom okićenu, istu, godinu dana mlađu Fantaziju 2012 i srodnu joj, bronzanu Fantaziju 2013. Šuškalo se i o nekim penušavim i slatkim novitetima što je dalo ovoj poseti i jednu blago ekskluzivnu notu.

Put od finog peska doveo nas je pravo pred vrata nekadašnjeg salaša, danas degustacionog prostora ove vinarije. Muzika cimbala i violončela, nastajala je pod magičnim prstima bračnog para i mamila nas da uđemo unutra. Već na prvom koraku, ostajemo bez daha. Autentično uređen prostor, seoska peć u uglu, masivan drveni nameštaj, secesija u svakom detalju, svečano salašarski postavljeni stolovi i prijatna atmosfera učinili su da taj korak preko praga doživimo kao prolazak kroz vremenski kapiju. Trenutak u kome samo pogled kroz prozor na more vinograda, čiji se još ne uvučeni lastari talasaju pod naletom blagog letnjeg povetarca, podseća da smo još tu na zemlji, leta gospodnjeg 2017.

7,5 hektara besprekorno uređenih vinograda, okružuju imanje. Hrabrost vinara, sada na žalost pokojnog Ignjacija Tonkovića, da ceo vinograd zasadi jednom sortom grožđa i dalje izaziva divljenje. Ipak, imajući u vidu potencijal sorte, verujemo da je upravo ova činjenica, uz vina vrhunskog kvaliteta, jedan od najvećih aduta ove vinarije. Kako saznajemo, Kadarka je do polovine XX veka bila najzastupljenija sorta Subotičko-horgoške peščare. Izuzetno teška za čuvanje, pre svega jer loše podnosi mrazeve a ovde zime umeju biti ozbiljno hladne, polako je nestajala i mesto ustupala introdukovanim sortama. Srećom, sačuvali su je mađari koji su se u međuvremenu bavili kako tehnikama uzgoja tako i klonskom selekcijom iste, pa danas upravo od njih dobijamo jedan dragoceni „know how“ koji uz neverovatnu posvećenost, brigu i intuitivni rad daje više nego dobre rezultate.

Danas se na tržištu mogu naći samo tri etikete Kadarke iz Vinarije Tonković: Rose, Fantazija i Rapsodija. Dobra vest je da se u podrumu radi na još tri nove: penušavoj, još jednoj crvenoj i desertnoj Kadarci za koje, nakon što smo ih degustirali, verujemo da će uskoro takođe ugledati svetlo dana. Od sveg srca navijamo i za belu varijantu iste, jer bi to onda podrazumevalo čitav portfolio od samo jedne sorte i zaista jedinstvenu proizvodnu strategiju u Srbiji. Čak šta više, inspirisani odlučnošću vinara da ovoj sorti vrati davnašnji ugled i slavu, predložićemo još nešto: da se hektar vinograda koji je trenutno u pripremi, zasadi Rumenikom, novom sortom grožđa nastalom na Oglednim poljima novosadskog Poljoprivrednog fakulteta, ukštanjem Kadarke i Terana. Sorta je priznata 1982. godine, ali još nije doživela pravu slavu pa se za sada nalazi samo u oglednim zasadima i ampelografskim kolekcijama. Inače, Rumenika baš kao i Kadarka sazreva u III epohi, dobre je rodnosti, takođe osetljiva na mraz i nakuplja mnogo šećera. Ima sposobnost stvaranja prirodnog suvarka pa čini dobru alternativu trenutnim naporima tehnologa da od Kadarke naprave slatko vino.

Znajući da sreća prati hrabre, a imajući u vidu i otvorenost tržišta ka novom i autohtonom, duboko verujemo u svetlu budućnost ove vinarije. Do tada, vašoj pažnji i nepcima, od srca preporučujemo tri postojeće etikete:

[row]

[column size=’2/3′]

Kadarka Rose 2016

Aromatičan i svež, idealan kao aperitiv ali i sjajan pratilalac laganijih letnjih obroka. Dopadljive boje, miriše na sveže šumske jagode. Trebaće vam puno sreće da ga pronađete jer se proizvodi u svega nekoliko hiljada boca, a u magacinu vinarije ga više nema.

[/column]

[column size=’1/3′][/column]

[/row]

[row]

[column size=’2/3′]

Kadarka Fantazija 2012

Rubin crvene boje, elegantno i sveže već na prvi doživljaj, srednje pokretljivo u čaši,  donosi mirise sitnog crvenog i crnog voća, ali i obilja višanja. Sjajno gastronomsko vino, koje se lako sljubljuje sa hranom. Osim tradicionalno uz crvena mesa, probajte ga i uz lososa npr, ali i jela na bazi crvenih sosova.

[/column]

[column size=’1/3′][/column]

[/row]

[row]

[column size=’2/3′]

Kadarka Rapsodija 2013

Proizvodi se u ograničenoj seriji od pažljivo biranih grozdova s najboljih pozicija u vinogradu. Kompleksno, elegantno i sveže, ovo vino je dozrevalo u novim hrastovim bačvama od 300 litara. Sjajan ubedljivi „bouquet“ u kome dominiraju arome džema od višanja ali i crnog šumskog voća, savršeno će biti ukomponovan sa zrelijim crvenim mesima i lovačkim specijalitetima.

[/column]

[column size=’1/3′][/column]

[/row]

Foto: Julio Frangen