Južna Italija – Regija Sicilija

Prosečna godišnja proizvodnja vina na Siciliji iznosi 635 miliona litara (4. region po proizvodnji), od čega oko 4% nosi oznake DOC/DOCG i 25% oznaku IGT. Belo vino predstavlja oko 70% proizvodnje vina na Siciliji.

Kontrasti nisu jedina stvar kojom Sicilija obiluje. Stoga možda ne čudi što ovo drevno ostrvo može da se pohvali  jednom od najdinamičnijih vinskih industrija u Italiji, ili što je ova regija, koju su proslavila jaka i često veoma slatka ćilibarna vina poput Marsale (Marsala) ili Moskata (Moscato), odlučila da stavi akcenat na moderna suva vina – kako crno, tako i belo.

[row][column size=’1/2′]

Porast reputacije vina sa Sicilije može se sagledati na primeru uvrštavanja vina Čerazuolo di Vitoria (Cerasuolo di Vittoria) u DOCG. To svetlo, ali moćno crno vino od sorti Nero Davola (Nero d’Avola) i Frapato (Frappato), prepoznatljivo je pod imenom Čerazuolo di Vitoria Klasiko (Cerasuolo di Vittoria Classico) iz okoline grada Vitoria. Najveći deo proizvodnje vina sa oznakom DOC na Siciliji čini Marsala, vino nastalo pre dva veka zaslugom engleskih trgovaca.

[/column]

[column size=’1/2′][/column][/row]

Drugo DOC vino koje se proizvodi u većim količinama je bledo belo vino, izuzetne suvoće, Bjanko Dalkamo (Bianco d’Alcamo), koje čini deo šire Alcamo apelacije. Moskato di Panteleria (Moscato di Pantelleria), sa udaljenog ostrva u blizini obala Tunisa, jedno je od najcenjenijih italijanskih slatkih vina. Malvazija dele Lipari (Malvasia delle Lipari), sa vulkanskih Eolskih ostrva, je desertno vino, izuzetno ukusno, ali i retko. Proizvodnja drugih tradicionalnih vina sa oznakom DOC – suvo crno Faro (Faro) i slatka vina Moskato (Moscato) iz Nota i Sirakuze – u poslednje vreme proizvode se u manjim količinama, ali je proizvodnja vrhunskih vina porasla uvrštavanjem vina sa različitih delova ostrva u DOC klasifikaciju.

Najveći skok u obimu proizvodnje kvalitetnog vina nije došao sa dobijanjem DOC/DOCG oznaka – ta vina još uvek predstavljaju samo oko 5% ukupne proizvodnje, već brzim širenjem IGT oznake, najpre ih klasifikujući kao vina iz sicilijanske regije.

Mnoga fina vina dobijena su od lokalnih sorti, među kojima se ističu Nero Davola (Nero d’Avola) ili Kalabreze (Calabrese), Nerelo Maskaleze (Nerello Mascalese) i Perikone (Perricone) ili Pinjatelo (Pignatello) kada su u pitanju crvena vina, i Incolia (Inzolia) i Grekaniko (Grecanico) među belim vinima. Takođe, istaknuto mesto imaju i međunarodne sorte kao što su Šardone (Chardonnay), Kaberne Sovinjon (Cabernet Sauvignon), Merlo (Merlot) i Širaz (Syrah).