Južna Italija – Regija Pulja

Prosečna godišnja proizvodnja vina u Pulji iznosi  700 miliona litara (2. regija u Italiji po proizvodnji), od čega oko 12% nosi oznaku DOC i 19% oznaku IGT. Crna i roze vina čine nešto više od polovine ukupne proizvodnje vina u Pulji.

Vina iz regije Pulja sve više se približavaju novom visokom standardu kvaliteta. Poznata kao “podrum Italije”, ova regija proizvodi vina koja su poznata od davnina (VII – VIII vek pre n.e.), još od vremena antičke Grčke.

U vreme Rimljana, vina iz Pulje izvozila su se širom civilizovanog sveta. U doba renesanse, Lorenco Veličanstveni smatrao ih je najboljim, a nakon francuske okupacije Italije, velike količine su slate i u tu zemlju.

U poslednjih nekoliko godina ovaj region je u velikoj meri obnovio svoj vinski sektor. Stalno poboljšanje kvaliteta uz povećanje broja klasifikovanih vina (uključujući šest IGT kategorija) doprinelo je porastu reputacije vina iz ove regije, koja se posebno cene u inostranstvu.

[row][column size=’1/2′]

Pulja se može ugrubo podeliti na dva vinogradarska sektora imaginarnom linijom između gradova Brindizi i Taranto koja preseca  regiju na dva dela. Na severu, teren čine ravnice i brežuljci, a klima je umerena. Suva vina iz ove oblasti uglavnom su umerene jačine, impresivnog voćnog ukusa, dobro izbalansirane kiselosti i raskošnog bukea. Crna vina uglavnom potiču od lokalnih sorti Uva di Troja (Uva di Troia) ili Bombino Nero (Bombino Nero), a zastupljene su i sorte Montepulčano (Montepulciano) i Sanđoveze (Sangiovese). Što se tiče belih vina, dominantna sorta je Verdeka (Verdeca), a od ostalih sorti zastupljene su Bjanko Dalesano (Bianco d’Alessano), Malvazija (Malvasia), Trebijano (Trebbiano) i Bombino Bjanko (Bombino Bianco).

[/column]
[column size=’1/2′][/column][/row]

Južno od linije Brindizi – Taranto nalazi se Salento, poluostrvo opasano niskim brežuljcima koji se protežu između Jadranskog i Jonskog mora na krajnjoj istočnoj tački Italije. Iako je klima veoma topla, Salento ne pogađaju prevelike vrućine, zahvaljujući ukrštanju morskih struja i povetarca koji do Jadrana stiže sa Balkana. Tradicionalna vina iz Salenta su gusta crna vina moćnog ukusa od sorti Primitivo (Primitivo), Negroamaro (Negroamaro) i Malvazija Nera (Malvasia Nera), a sve veću pažnju privlače i lakša crna i roze vina, kao i neke vrste neobično svetlih, voćnih belih vina.