Južna Italija – Regija Kampanija

Prosečna godišnja proizvodnja vina u regiji Kampanija iznosi 185 miliona litara (9. regija po proizvodnji) od čega vina sa oznakama DOC/DOCG čine 16% i 15% vina sa oznakom IGT. Crno vino čini 57% ukupne proizvodnje vina u Kampaniji.

Sada je jasnije zašto su se stari Rimljani divili Kampanija Feliksu kao najblagorodnijem među vinskim regionima. Tokom poslednje decenije, napuljska regija je znatno poboljšala kvalitet svojih modernih vina, te sada oko trećinu svoje proizvodnje klasifikuje kao DOC ili IGT.

Tu novu eru obeležilo je uvrštavanje tri antička vina u elitnu kategoriju DOCG: Taurazi (Taurasi), Fiano di Avelino (Fiano di Avellino) i Greko di Tufo (Greco di Tufo).

Rimljani su voleli vinograde duž obale severno od Napulja gde se proizvodio Falernian (Falernian), najdragocenije vino carstva. Oni su takođe cenili vina koja potiču iz vulkanske regije Vezuva i sa šumovitih brda Avelina. Čak i ranije, Grci su prepoznali prirodne blagodeti ovog kraja, te su preneli sorte vinove loze koja još uvek postoji u mestima Aljaniko, Greko i Falangina.

[row][column size=’2/3′]

U Kampaniji većina proizvođača nastoji da na najbolji način promoviše lokalne sorte, uključujući i posebno cenjene, takozvane „arheološke sorte“ koje zaista datiraju iz antičkih vremena. Najplemenitija od crnih sorti je Aljaniko (Aglianico), od koje se dobija crno vino Taurazi (Taurasi), kao i crno vino Falerno del Masiko (Falerno del Massico) i druga. Greko (Greco), ime koje nose razne sorte vinove loze zastupljene na jugu, dostiže svoj vrhunac u vinu Greko di Tufo (Greco di Tufo). Falangina, koja je najverovatnije korišćena kao osnova za dobijanje bele verzije Falerniana, postala je najzastupljenija sorta  u regionu.

[/column][column size=’1/3′][/column][/row]

U DOC zone u Kampaniji ubrajaju se i čuvena ostrva Kapri i Iskija, a od nedavno su se tu ponovo našli i sorentinsko poluostrvo i amalfitanska obala.

Kada su u pitanju vina sa IGT oznakom, koja se odnosi na crno, belo i roze vino i devet lokalnih sorti, Kampanija je rapidno povećala proizvodnju vina od klasifikovanih sorti vinove loze iz ove regije te postigla zavidan uspeh u Italiji i inostranstvu.