Južna Italija – Regija Kalabrija

Prosečna godišnja proizvodnja vina u regiji Kalabrija iznosi 47 miliona litara (16. regija po proizvodnji), od čega 19% vina nosi oznaku DOC i 13% oznaku IGT. Crveno vino čini 89% ukupne proizvodnje vina u Kalabriji.

Kalabrija, koja zauzima donji deo italijanske čizme, većim delom je planinsko područje sa znatnim razlikama u mikroklimi između sunčanih primorskih brda duž Jonskog i Tirenskog mora i hladnih vrhova  planinskog venca Aspromonte. U ovoj regiji dominiraju dve sorte grčkog porekla – Galjopo(Gaglioppo) u crvenim vinima i Greko (Greco) u belim.

[row][column size=’2/3′]

Najpoznatije vino iz Kalabrije je Ćiro (Cirò), koje potiče sa brežuljaka duž obale Jonskog mora, između grčkih gradova Sibaris i Kroton (današnji Sibari i Krotone). Lokalna legenda kaže da je Ćiro direktan potomak Krimija (Krimia), vina koje su kalabrijski sportisti ispijali u čast pobede na nekoj davnoj Olimpijadi. U poslednje vreme vino  Ćiro „je poprimilo savremene note što je rezultat korišćenja novih metoda uzgoja različitih oblika vinove loze i korišćenja kontrolisane temperature pri proizvodnji vina, što je uticalo na smanjenje procenta alkohola i donelo bolju zaokruženost i punoću njegovog ukusa i svežinu bukea. Klasični Ćiro je crveno vino, a u verziji rezerva (Riserva) od pojedinih godišta ima kapacitet da odleži i više od decenije.

[/column]
[column size=’1/3′][/column][/row]

Melisa, susedna DOC zona, proizvodi crvena i bela vina slična vinu Ćiro, ali crvena vina proizvodi od sorte Galjopo (Gaglioppo) koja se uzgaja na većim visinama, od čega nastaju vina kao što su Polino (Pollino), Doniči (Donnici)  i Savuto (Savuto), nežnije teksture i boje. Tamna Greko Nero (Greco Nero) sorta se takođe koristi za dobijanje nekih od crvenih vina iz Kalabrije.

Što se tiče belih, Greko di Bjanko (Greco di Bianco) izdvaja se kao izuzetno, ali veoma retko slatko vino; dobijeno od lokalne sorte Greko (Greco). Ovo vino ima bogatu, baršunastu teksturu i citrusni buke.  Gotovo identično vino Greko di Džerače  (Greco di Gerace) je vino koje nema DOC oznaku, a nosi naziv jednog drevnog mesta. Iz istog kraja dolazi Mantoniko Di Bjanko (Mantonico Di Bianco), vino poput šerija, sa notom ćilibara i primesama badema, citrusnog bukea  i ukusa.

Narednih dana, u Beogradu će se biti organizovano više promocija i degustacija na temu vina sa juga Italije. Kada je Kalabrija u pitanju, ne propustite ove dve etikete…