One Republic prvi put među Srbima

Nekim čudom nisam imala ništa isplanirano za subotu veče dok mi drugarica nije rekla da ima višak kartu za koncert grupe One republic. Na njih sam delimično gledala kao na One Direction, ili još jedan u nizu bezličnih, bespolnih bojbendova koji prati gomila vrištećih klinkica, ali da bih se pripremila za koncert, malo sam istraživala po netu. Znala sam nekoliko njihovih pesama ali nisam bila preterani poznavalac i fan njihovog lika i dela. Što sada, nakon ovog koncerta, ne mogu reći.

Predgrupa, The Makemakes je otprašila svoj deo priče, praćen vrlo upečatljivim i markantnim vokalom frontmena grupe, ipak svirali su pred polupraznom Arenom, dok se sala napunila kada je na scenu izašla fantastična petorka, bar mi se tako čini, jer sam sve vreme gledala u Rajana.

OneRepublic1

Rajan Teder, ehh, šta za njega reći… Oduševio me je i iznenadio. Da li zato što sam očekivala šoumena koji će svoje nedostatke (ako ih ima) prikrivati prenaglašenim plesnim koreografijama (nisam došla da gledam mjuzikl nego da slušam koncert), svetlosnim efektima i ostalim čestim cakama mediokritetnih izvođača širom sveta pa i kod nas. Baš suprotno. Rajan, sjajan muzičar (u šta sam sigurna sad nakon koncerta) priredio nam je krajnje jednostavan koncert gde je ipak cela Arena bila na nogama i sve vreme đuskala. Pokazali su nam kako je moguće i lako napraviti celovečernji šou kada si samo vrhunski muzičar i pritom voliš to što radiš i tome se posvetiš, jer Rajan, pored toga što je izuzetan vokal, svira i sedam instrumenata, što nam je i pokazao u subotu, kada je odsvirao po nešto na svakom instrumentu koji je bio na sceni. Ništa fensi kostimi, ništa avangard fešn prenemaganje, samo crna majica i crne farmerke i izuzetan performans, jednostavno zar ne?

OneRepublic2

U duhu profesionalizma, naučio je par srpskih reči što je bilo sasvim dovoljno da se na trenutak osetimo važno i kao deo velikog sveta. Kao i svi stranci, bio je impresioniran našom lepotom i otkrio njenu tajnu … savska voda koja se nalazi u cevima našeg vodovoda (nadam se da nam vodovod neće podići cenu zbog toga).

Ne znam za vas, ali nakon ovoga, željno iščekujem njihov sledeći koncert u Beogradu (što su nam i obećali) i naravno, nastavljam da pijem česmovaču 🙂

FOTO: Tanjug