MUZIKA I VINO

Muzički podrum vinarije Deurić

Sredinom leta, za nekolicinu odabranih vinskih posvećenika, vinarija Deurić priredila je mali spektakl povodom finalnog opremanja barrique sale. Tom prilikom upriličena je i pretpremijera pet vina koja su negde na pola puta svoje razvojne faze, a svetlo dana će ugledati tek krajem 2018. godine.

I dok su svi bili fascinirani lepotom enterijera nove barrique sale, te vinima koja su spremno čekala u dekanterima da nam budu prezentovana, jedan par ušiju je uživao upijajući svaki plemeniti zvuk koji će ovom vinu dati jednu posebnu veličanstvenost.   Kad smo već kod veličanstvenosti i posebnih „tretmana“ vina iz ovog podruma, red je da vam kažemo i koju reč o njima samima:

Chardonnay 2016

Početak fermentacije divljim, kasnije nastavljeno saharomicis kvascima. Vino neočekivano drugačije ne toliko na nosu, koliko na ukusu. Realno, faza najjače ekstrakscije drveta je prošla pa će arome sada polako postajati zaokruženije i mirnije. U preradi je korišćeno tačno 0% sumpora, što je podrazumevalo savršeno zdravo grožđe. Sadrži oko 14% alkohola, sjajno, moćno telo, izuzetnu svežinu i arome karamela i vanile. Odležava u francuskom hrastu različitih proizvođača, te će ova godina na neki način biti i godina odluke za budućnost. Po završenoj fermentaciji, vino je pretočeno u barike gde se i sada nalazi…

Pinot Noir 2016

Sjajne, prepoznatljive boje, ovaj pinot obiluje zemljanim aromama idealnim za ovu sortu, koje su pri tome upotpunjene mirisom divljih jagoda. Odlična svežina, srednje puno telo, blagi tanini (koji će još omekšati i zaokružiti se) daju jedan pravi, školski dobar pinot noir. Odležava u Seguin Moreau baricima na kojima je odrađeno i nagorevanje poklopca.

Marselan 2016

Tamno rubin crvene boje, deluje moćno u čaši. Trenutno ga ima svega 1000 litara pa je njegova sudbina još uvek neizvesna. Već sama pomisao na kupažu, izazvala je tugu kod svih prisutnih jer je ovo vino bogato, voćno, višnjičasto, candy, sveže i bogato lepo granuliranim taninima.

Merlo 2016

Fermantacija u bariku, brzo taloženje i nastavak života i bariku. Svež, voćan, finih tanina kojima još treba ostaviti vremena za sazrevanje, blagih pirazinskih aroma. Karakteriše ga izuzetna svežina iako je rađen od sasvim zrelog grožđa. Predviđamo mu dugovečnost uz uslov da potraje…

Probus 2016

Tipično snažno obojen i moćan. Izuzetno voćno vino s aromamam zrelih crnih ribizli, prema ocenih svih prisutnih, ovo je ozbiljan potencijal za najbolji Probus ikada!

Da li muzika menja način na koji doživljavamo vino? >>>>>>>