MUZIKA I VINO

Tretman muzikom u podrumu

Ukoliko se na trenutak vratimo na početak priče i deo gde voda tretirana muzikom daje predivne kristale, nisu neobični napori pojedinih vinara da svojim vinima, dok odležavaju, obezbede najoptimalnije moguće uslove. Istina, većini je dovoljna stabilna podrumska temperatura, vlaga, mala količina svetlosti i mir. Ipak, ovaj poslednji faktor je praktično nemoguće obezbediti jer u podrumu uvek ima nekog posla. Upravo iz tog razloga neki od vinara iz zemalja okruženja su rešenje iznašli u polaganju boca na dno mora gde stabilna temperatura, večiti mrak i tišina praćena samo „muzikom vode“, ovim vinima obezbeđuju idealne uslove za sazrevanje.

I dok jedni u ovome vide veliki potencijal, neki drugi smatraju da je u pitanju samo marketinški trik koji ovim bocama podiže cenu. Upravo to je bio razlog da na prošlogodišnjem Salonu vina u Hajatu, posetimo radionicu vinarije Navis Mysterium i probamo vina koja su odležavala na dnu Jadranskog mora. U bocama je naravno vino sorte plavac mali, a u ovom konkretnom slučaju boce su stavljane u kavez i potapane na dno mora. Na tom mestu dubina vode je oko 20m, uvek mrak, temperatura i zimi i leti se kreće od 15-17C, a vino ovde ostaje 1,5-2 godine. Prva boca puštena je prodaju pre nešto više od godinu dana, a VP cena joj je 250 evra. Uporedivši plavac iz jedne od ovih boca sa onim iz iste berbe i istog tanka koji je za razliku od prvog odležavao u standardnim podrumskim uslovima, došli smo do saznanja da je vino iz mora bilo bistrije, voćnije, vanilastije, a i tanini su bili svilenkastiji i prijatniji za nepca.

E sad, kad smo spoznali moć tišine, vreme je da otkrijemo i moć muzike. Sredinom 2011. godine, nakon degustacije njegovog izvanrednog primitiva, Jancis Robinson upoznala je vinara koji se zove Pasquale Petrera, a proizvođač je Fatalone vina iz oblasti Pulja u Italiji. Ekstremnu posvećenost svojim vinima, ovaj inovativni vinar dokazuje i činjenicom da njegova vina prolaze tretman muzikoterapije. U različito vreme, tokom svakog dana on u podrumu pušta „soft new age“ i klasičnu muziku, obogaćenu zvucima iz prirode poput zvuka kiše, vetra, šuma lišća, zubora vode i cvrkuta ptica. Prema njegovom iskustvu, ovi nežni zvuci pozitivno utiču na aktivnost mikro flore prisutne u vinu, tokom odležavanja u drvenim sudovima. Možda je ovo tim važnije što su sva njegova vina organskog porekla, a tek nakon odležavanja u baricima i muzikoterapije, život nastavljaju u boci.

Primera slične prakse ima još i najčešće dolaze iz Italije. Čini se da veći deo vinarskog sveta ipak nije toliko otvoren za ovakvu vrstu eksperimenta. Ipak, zanimljivo je da i u Srbiji imamo primer ovakve (čitaj dobre) prakse, iako je tek u razvitku. O novoj mladoj vinariji, koja je perfektan zvuk dovela do svojih vina u procesu sazrevanja, čitajte na sledećoj strani….

Muzički podrum vinarije Deurić >>>>>>>