Il Belpaese uz crveno

Da li je pravilnije reći crveno ili crno vino? – upitao je odmah na početku razgovora Dušan Birač jedan od članova gudačkog četverca iz Novog Sada, koji se ovih dana ubrzano priprema za koncert zakazan za petak 03. aprila u 20.30h u Kulturnom centru Novog Sada.

Posle opsežne analize vina kroz srpsku istoriju, od Kraljevića Marka i njegovog Šarca koji rujno vino piju, pa sve do Tome Zdravkovića, crnog vina i istih takvih očiju, dolazimo do zaključka da je muzika moćna sama po sebi i da je duboka emocionalna povezanost sa ovom pesmom možda baš jedan od glavnih uzroka ove, kod nas tako česte greške pri opisu boje nekog vina.

Il Belpaese u prevodu sa itallijanskog jezika znači „dobra zemlja“, a mi znamo da tajna svakog dobrog vina počiva na njegovom teroaru – tlu sa koga potiče i svim onim faktorima koji utiču na kvaliet grožđa od koga se spravlja. Dobra zemlja daje dobro vino, a dobri muzičari dobru atmosferu. Zapravo, baš ta dobra dobra energija, uvek prisutna kada su ovi momci u pitanju, dala je povoda za ovaj razgovor.

Il Belpaese

Gudački kvartet „Il Belpaese“ osnovan je 2011. godine, kada su njegovi članovi, svirajući zajedno u više različitih kamernih sastava i orkestara u zemlji i inostranstvu, došli na ideju da formiraju svoj sastav. Iskustva i koncertnu praksu preneli su u ovaj ansambl i tako stvorili sebi više prostora za muziciranje. Između ostalog, stvaranje prepoznatljivog stila, jedna je osnovnih krasota ovog kvarteta. Putujući po svetu, oni nastupaju svirajući dela svetskih klasika, popularne i filmske muzike, ali iznad svega i uvek neko od dela mladih kompozitora današnjice koji žive i rade u Srbiji.

Il Belpaese

Ko zna, možda će jednoga dana, lepota njihove izvedbe biti propraćena jednako lepom aromatikom srpskih vina. Jer, misija je ista: negovati kvalitet i uvek i svuda svedočiti veličinu i prijatnu specifičnost podneblja sa koga potičemo.

Do tada, novosađani i vi kojima je Novi Sad blizu, dođite na koncert Gudačkog kvarteta Il Belpaese, u petak 03. aprila u 20.30h. Tribina mladih u Kulturnom centru Novog Sada čeka na vas. Ulaz je slobodan, a na programu su dela Feliksa Mendelsona i Milana Aleksića.