Vina sa geo poreklom i sa Fruške gore

Na konferenciji za medije Udruženja proizvođača grožđa i vina sa oznakom geografskog porekla “Srem – Fruška gora”, povodom donošenja rešenja o priznavanju oznake i usvajanja Elaborata o proizvodnji vina sa geografskim poreklom ,,Sremski rejon”/ „Srem”, od strane Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, istaknut je značaj završetka procedure zaštite geografskog porekla vina iz sremskog vinogradarskog rejona.

Potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za privredu i turizam, Ivan Đoković, se obratio na samom početku, s obzirom da je Sekretarijat prepoznao važnost ovog dokumenta i same procedure, te pružio podršku. Uz čestitke vinarima na završenom projektu, rekao je: „Dobijanje oznake geografskog porekla ima izuzetan značaj na same članice, učesnike ovog opsežnog poduhvata. To je administrativna potvrda kvaliteta i zaslužuju da ponesu ime podneblja kom pripadaju. Upravo ova odluka države – da kroz strogu, administrativnu proceduru potvrdi da 147 etiketa od 34 vinara dobije pravo da koristi i ističe geografsku oznaku porekla na svojim proizvodima potvrđuje nesumnjiv kvalitet. Vino sa Fruške gore je prepoznato i nagrađivano u Austriji, Engleskoj, Bugarskoj i širom naše države, i time je potvrđen kvalitet s kojim smo svi bili upoznati. Kao što je rečeno, uskoro ćemo pomoćiti i zajedničku klastersku proizvodnju vinskog penušavca po tradicionalnim metodama, kao što su činile Toskana ili Bordo“, naveo je Đoković i dodao da klasterska proizvodnja omogućava ujednačeni kvalitet, dostizanje odgovarajućih količina, brendiranje i, što je najbitnije, zajedništvu i koheziji proizvođača.

On je naglasio da Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam već dve godine za redom, uz Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, pomaže vojvođanske vinare da podignu kapacitete u proizvodnji, degustaciji, kao i njihove smeštajne kapacitete.

Elaborat je izradilo Udruženje proizvođača grožđa i vina sa oznakom geografskog porekla „Srem – Fruška gora“, sa ciljem da zaštiti geografsko poreklo vina ovog podneblja. Tim povodom prisutnima se obratio predsednik Udruženja, Gordan Bašić i poručio da je krajnji cilj vinara i vinogradara proizvodnja, a potom i zaštita najkvalitetnijeg vina, koje će biti prepoznatljivo širom sveta i dovoditi ljubitelje ovog pića u Srbiju. On je istakao da država u velikoj meri pomaže vinare i vinogradare, što se dokazuje činjenicom da je Pokrajinska vlada donirala 16 miliona dinara kako bi se u upotrebu stavila najmodernija laboratorija za brze analize vina, koja je smeštena na Oglednom dobru Departmana za vinogradarstvo i voćarstvo u Sremskim Karlovcima.

„Odmakli smo puno i u razgovorima da pravimo zajednički proizvod – daleko cenjeno penušavo vino. Radimo na tome da se vinski turizam razvije i da dovedemo zainteresovane posetioce u naš rejon“, kaže Bašić..

Predstavnici Udruženja “Srem-Fruška gora”, ističu da su kroz Elaborat uspeli da dokažu uzročno-posledičnu vezu između specifičnosti geografskog podneblja, klimatskih faktora, tradicije i znanja sa jedne i kvaliteta grožđa i vina koje od njega nastaje, sa druge strane. Usvajanje Elaborata je veliko priznanje vinarima iz Srema, a veliki je pomak i za same konzumente, koji mogu imati poverenje u ova vina, što zasigurno jeste korak dalje u predstavljanju i promociji sremskog vinskog rejona, koji je ujedno i sve poznatija turistička destinacija.

Udruženje proizvođača grožđa i vina sa oznakom geografskog porekla „Srem – Fruška gora je tri godine  radilo na izradi Elaborata o proizvodnji vina sa geografskim poreklom. Ovaj dokument, koji je prošao višemesečne analize i kontrole kvaliteta, konačno se ovog maja našao u svojoj finalnoj verziji na sajtu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. Time je sremski rejon dobio priznanje koje mu pripada i krenuće uskoro sa sledećim korakom, odnosno izradom Elaborata za apelaciju „Fruškogorsko vinogorje” / „Fruška gora”.

Sekretar Udruženja proizvođača grožđa i vina sa oznakom geografskog porekla „Srem – Fruška gora“ Slobodan Spasovski, objasnio je komplikovanost postupka koji su vinari i vinogradari prošli.

„Počeli smo od prikupljanja svih podataka o vinarijama, vinogradima i vinima, o klimi i zemljištu, sve što je bilo potrebno za predstavljanje specifičnosti rejona. U Elaboratu su sumirani podaci sa više od 2.000 stranica dokazne dokumentacije, te je nacrt elaborata poslat ministarstvu. Usledile su sugestije i primedbe, a potom i administrativna i terenska kontrola svega što smo mi naveli u dokumentaciji – to je bio izuzetno dug put i svako vino je prošlo kontrole stručnjaka. Dokument je, nakon javnog uvida koji je trajao dva meseca, konačno objavljen na zvaničnom sajtu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede“, pojasnio je Spasovski.

Ovaj je izuzetno veliki poduhvat najbolje oslikava činjanica, da u Srbiji trenutno šest vinogradarskih rejona štite oznaku geografskog porekla sa ukupno 64 vinarije, a od tog broja 34 vinarije su iz našeg Udruženja. Elaboratom se štiti poreklo čak 147 etiketa vina, koja obuhvataju 17 tipova  belih suvih/polusuvih vina, 7 tipova roze suvih/polusuvih vina, 16 tipova crvenih suvih/polusuvih vina, 1 tip crvenog poluslatkog/slatkog vina, 1 tip belog kvalitetnog penušavog vina i 1 tip roze kvalitetnog penušavog vina.

Predsednica odbora za informisanje Udruženja “Srem – Fruška gora”, Đurđica Jojić Novaković je podsetila da je Udruženje kreiralo i aplikaciju za mobilne telefone Fruska_GoWine, koja predstavlja sve vinarije članice Udruženja, nihovu ponudu, radno vreme i kontakt podatke, a sadrži i interaktivnu mapu koja korisniku prikazuje najkraći put do željene vinarije. Ona ja navela i da udruženje radi na edukaciji članova, ali i zajedničkim nastupima na vinskim manifestacijama.