SALON ŽENSKIH VINA 2021

Ovogodišnji Salon ženskih vina, održan je u subotu 18.09.2021. na otvorenoj terasi TC Galerija u Beogradu na vodi.

Hiljadu je razloga, što opravdanih što neopravdanih, zbog kojih su žene u vinskom biznisu manje vidljive u javnosti. Zbog toga, četiri dame, vinske entuzijastkinje, odlučile su da svoje kolegenice izvuku iz senke i predstave ih na Salonu ženskih vina. Ovaj salon, ove godine održan je po drugi put s idejom da javnosti predstavi sve one dame, koje se vinom bave ma iz kog ugla: vinogradarke, vinarke, tehnolozi, promoterke, menadžerke … sve one daju veliki doprinos razvoju i uspešnosti vinarija za koje rade ili čije su vlasnice, a time i celokupnog vinskog sektora.

Zbog neizvesnosti po pitanju kovid restrikcija, svoja vina i ove godine su izložile vinarke Srbije uz po koji izuzetak susednih zemalja. Ipak, kako organizatorke salona ističu „ideja jeste da se na ovom događaju okupe žene vinskog biznisa iz celog regiona pa i šire, zašto da ne“. Do tada, približno 500 posetilaca ovog salona, uživalo je u vinima više od 40 vinarija, a publici su se predstavili i proizvođači rakije ali i hrane koja po prirodi stvari prati svako uživanje u čaši omiljenog nam božanskog nektara.

Bilo je tu vina iz svih vinskih regiona Srbije, malih i velikih vinarija, vina ograničenih serija, arhivskih vina, vinskih premijera… Za nekoga sve, za svakoga po nešto. Po prvi put, na jednom ovako značajnom događaju, svoja vina predstavile su i vinarke iz Riđice, najmanjeg vinskog vinogorja u našoj zemlji, vinarke iz malo poznatog Levačkog vinogorja, ali i već uveliko afirmisane vinarije Fruške gore, Šumadije, Župe, Vranja … ali i Makedonije i Crne Gore. Našla su se tu i dva uvoznika vina te su posetiocima predstavljena i neka od zanimljivih autohtonih vina Grčke i Francuske.

Na terasi velelepnog TC Galerija, u smiraj dana, posetioci su uživali svim čulima žaleći što noć ne traje duže. Ženska energija plenila se šarmom, dok je većina prisutnih isticala da bi bilo lepo da se ovaj događaj organizuje barem dva puta godišnje. Ko zna, možda tako i bude uskoro…