Održan 9. Festival mladog vina „Tikveš“ vinarije

Brojni ljubitelji vina iz zemalja regiona, predstavnici diplomatskog kora, institucija, poslovnog sektora i medija, javne ličnosti, kao i saradnici i prijatelji vinarije „Tikveš“ imali su prvi priliku da probaju mlado vino iz ovogodišnje rekordne berbe od 28 miliona kilograma grožđa.

Prema prvim procenama enologa i vinskih entuzijasta, na tradicionalnom devetom Festivalu mladog vina „Tikveš“ je dobio odlične kritike sa akcentom da postoji veliki potencijal za osvajanje mnogih novih medalja, nagrada i visokih rezultata na renomiranim svetskim vinarskim takmičenjima čime će se prevazići uspeh proteklih godina.

Pored već dokazanih vinskih zvezda, na ovogodišnjem festivalu, prvi put je uvedena novost u asortiman vrhunskih vina „Tikveša“. To je crveno vino iz prve berbe grožđa sorte ,,Shiraz,, koje je posađeno pre četiri godine u vinogradima lokaliteta Lepovo.

Kao društveno odgovorna kompanija „Tikveš“ je ove godine omogućio svim posetiocima festivala da doniraju sredstva koja će biti iskorišćena za Udruženje za humanitano društveni razvoj „Projekat sreća“. Reč je prvoj besplatnoj školi za muziku i umetnost namenjenoj deci iz socijalno ugroženih porodica. To je projekat pod nazivom „Gitara, dirke i muzika“ tokom koga će deca iz ovih porodica moći da koriste i razvijaju svoje kreativne potencijale, talenat i afinitete. Svi posetioci koji su donirali u humanitarne svrhe „Tikveš“ je poklonio – bocu mladog vina.

Festival mladih vina „Tikveš“,prva je i jedina ovakva vrsta događaja u regionu i ima značajnu ulogu u izgradnji kulture vina i stvaranja tradicije kao i vrednovanja vina iz poslednje berbe. Među poznati ove godine je bila Karolina Gočeva,Tihomir Pop Asanović iz grupe Tim, Raka Marić, Kaliopi, grupa Nokaut, izvođač Kalin Veliov sa,,Amazonia Dance Project,, brazilsko-kubanski projekat Amazonija. Gosti su bili iz celog regionaSrbije, Crne Gore, Hrvatske i Bosne i Hercegovine, Bugarske, SAD-a, Austrije i drugih zemalja EU.

„Tikveš“ kupio vinariju u Francuskoj

Predsednik Upravnog odbora vinarije „Tikveš“ Svetozar Janevski, objavio je na Festivalu mladog vina da je „Tikveš“  u završnom postupku kupovine francuske vinarije ,,Chateau de Gourdon,, na obali reke Rhone. Reč je porodičnom imanju na kome će vinarija Tikveš obnoviti vinograde i fokusirati se na proizvodnju vrhunskih vina i otvoriti luksuzni restoran u dvorcu.Ovoje izuzetno važan korak kao deo razvojne strategije najveće  vinarije u regionu koja jača međunarodne pozicije kao proizvođač premium vina. Tikveš je prva vinarija iz regiona koja je kupila jednu francusku vinarijui jedna od retkih kompanija iz Balkana koja investira i širi se na strana tržišta.