Na „4. JELSA SUMMER WINE TASTING“ – pobedio Pošip 2021. hvarske porodične vinarije Luviji

Pošip Luviji 2021. ukupni je pobednik velikog ocenjivanja hvarskih vina, „4. Jelsa Summer Wine Tasting“, objavljeno je u subotu, 27.8., na proglašenju najboljih vina ovogodišnjeg ocenjivanja renomiranog projekta ocenjivanja Vinske zvijezde.

„Ovo se ocenjivanje održava od 2019. u saradnji s TZ opštine Jelse i udruženjem „Hvarski vinari“ od 2019., u sklopu tradicionalne jelšanske Fešte vina. Na „4. Jelsa Summer Wine Tastingu“ učestvovali su članovi udruženja „Hvarski vinari“, s vinima lokalnih sorti: bogdanušom i ostalim belim sortama ostrva te plavcem malim. Cilj ocenjivanja je naglasiti važnost izvornih sorti i podstaći vinare da više pažnje posvete upravo tim sortama, pre svega – bogdanuši. Sva vina bila su pomno posložena za ocenjivanje prema ostatku šećera, alkoholu i godini berbe i pripremljena za ocenjivanje na idealnim temperaturama. Budući da je ocenjivanje bilo „na slepo“, kapice svih vina su skinute, a boce zamotane.“ – naglasila je organizatorka projekta, Marija Vukelić. Ocenjivanje je bilo podeljeno na tri kategorije: 1) bogdanuše, 2) ostala bela vina ostrva i 3) plavac mali. U komisiji su bili vinski stručnjaci i znalci: Colnago Nikola, vinar & sertifikovani degustator, Davor Šestanović, sertifikovani degustator; Kristina Jukić, sommelierka; Mario Kolumbić, sommelier; Yvan Esteve, sommelier i vinski trgovac, Siniša Matković-Mikulčić, turistički vodič, WSET2; Katherine „Kit“, Pepper, vinska novinarka, DipWset. Predsednik komisije bio je enolog, Saša Zec, dipl. ing. agr.

Većina vina osvojila je više od 85 bodova, što se na ocenjivačkom listiću Vinskih zvijezda (listići OIV – Organisation internationale de la Vigne et du Vin) vrednuje kao srebrna medalja (tri zvezdice), a 4 vina ocenjena s 90 i više bodova zaslužila su četiri zvezdice (što se vrednuje kao zlatna medalja). Bila su prijavljena 33 uzorka: 9 bogdanuša, 13 ostalih belih vina ostrva i 11 u kategoriji plavac mali. Predsednik komisije Saša Zec uručio je priznanja najboljim vinima prema kategorijama (prvim mestima) na Fešti vina.

Rezultati po kategorijama:
Bogdanuše
1. Zlatan Bogdanuša 2021, Zlatan otok (91,00)
2. Bogdanjuša Carić 2021, Carić vina (88,10)
3. Bogdanuša Pavičić Selekcija 2021, Pavičić vina (87,00)

Ostala bela vina ostrva
1. Pošip Luviji 2021, Luviji (92,66)
2. Beleca 2021, Tomić vina (91,50)
3. Cesarica Carić 2021, Carić vina (89,33)

Plavac mali
1. Plavac mali Barrique 2018, Tomić vina 2013 (91,50)
2. Zlatan Plenković Exclusive 2016, Zlatan Otok (89,50)
3. Plavac Ivan Dolac 2013, Vinarija Svirče (89,50)
Najbolje ocenjeno vino – ukupni pobednik ocenjivanja: Pošip Luviji 2021, Luviji (92,66)

Dodela priznanja najboljim vinarima održala se na jelšanskoj rođendanskoj 70. Fešti vina, koju je, za ovu veliku godišnjicu odlično organizovala TZ Opštine Jelsa na čelu s direktorkom Marijom Marjan. Na Fešti su Jelšani, posetioci, turisti i vinari mogli probati sva vina prijavljena na ocenjivanje uz raznolik muzički program. Ovogodišnje je ocenjivanje pokazalo napredak u kvalitetu hvarskih vina, što je i bila želja organizatora: da svaki vinar, prema osvojenim bodovima na ocenjivanju na slepo, realno vidi kvalitet svojih vina i pokuša je podići, svake godine na (još) viši nivo. To je cilj i Udruženja Hvarski vinari koja, pod vođstvom Ivane Krstulović Carić, dipl.ing.agr, celogodišnjim događanjima i ciljanim promocijama, već više od 10 godina radi na vidljivosti i prepoznatljivosti brenda „Hvar – Otok vina“, te time podstiče svest o zajedništvu vinara i važnosti strategije osmišljene promocije, ali i kontinuiranog povećanja kvaliteta vina na celom ostrvu.

Vinske zvijezde – o projektu
„Vinske zvijezde“ je projekat ocenjivanja vina na slepo koji još od 2014. preporučuje kupcima vina koja se trenutno nalaze na hrvatskome tržištu. Projekat su pokrenuli iskusni vinski novinari i ocenjivači vina – Vitomir Andrić, Željko Suhadolnik i Ivo Kozarčanin, a od 2018. godine ga vodi firma Zlatne riječi (Marija Vukelić). Objave rezultata ocenjivanja i opise vina pratite na partnerskom webu FotoFoodie www.juliofrangenfoto.com , na društvenim mrežama facebook i instagram: stranicama Vinske zvijezde (Wine Stars Croatia), Abeceda finih zalogaja te na eno-gastro grupama na facebooku (Dalmatian Wines, Savjetnik za vino i hranu, Wine Events in Croatia i dr).