GWTO – Zajedno inspirišemo novu budućnost

Protekle nedelje, nedavno osnovana Globalna organizacija za vinski turizam (Global Wine Tourism Organization) organizovala je internet video prezentaciju na kojoj su se predstavili regionalni direktori organizacije te  diskutovali o budućnosti vinskog turizma nakon krize izazvane pandemijom korona virusa.

Globalna organizacija vinskog turizma je međunarodna mreža znanja i poslovanja koja okuplja javni i privatni sektor kako bi zajedno doprineli socijalno-ekonomskom razvoju destinacija vinskog turizma.  Kako nam je svima poznato, vinski turizam, turizam uopšteno ali i celo čovečanstvo suočavaju se da vanrednom zdravstvenom situacijom koja je izazvala svetsku ekonomsku krizu. „Tržišta sada zahtevaju zdravstvenu sigurnost i, kao odgovor na to, kompanije jednostavno moraju redefinisati strateške planove, dok vlade moraju sarađivati više nego ikada sa privatnim sektorom“, rekao je predsednik GWTO Jose Antonio Vidal u uvodnom obraćanju.

Video prezentaciju su na pet kontinenata pratili profesionalci u oblasti vinskog i gastro turizma, agroturizma, mediji, influenseri na društvenim mrežama, predstavnici vlada, akademski i prosvetni radnici ali i zaljubljenici u putovanja uopšteno. Zajednicu GWTO u ovom trenutku čini preko 50 država, od kojih polovina već ima u ponudi konkretne programe za vinski turizam, dok su ostali u procesu uspostavljanja istog.

„Suština vinskog turizma je u upoznavanju jednog regiona kroz posetu vinogradima i vinarijama, istovremeno se diveći pejzažima, biserima arhitekture ali i gastronomiji. Vinski turizam revitalizuje kulturno nasleđe i podstiče ruralni razvoj“ istakao je Rafael Anson, počasni predsednik GWTO.

Dajući podršku ovoj definiciji vinskog turizma, Jose Antonio Vidal, istakao je da „ san o velikoj svetskoj porodici vinskog turizma, počinje da postaje stvarnost u jednom od najkritičnijih trenutaka za turizam“ te upozorio da iako se suočavaju sa velikim izazovom, poslenici vinskog turizma moraju naći načina da krizu transformišu u priliku.

Jedna od tih prilika je upravo obrazovanje i rad na sebi za koje sada realno imamo više vremena te je iz tog razloga „GWTO akademija posvećena razvoju novog okvira upravljanja usklađenog sa Agendom UN-a 2030. u pogledu univerzalnog međusobnog poštovanja, polnoj i socijalnoj ravnopravnosti, zdravlju, kvalitetnom obrazovanju i opštoj dobrobiti svih učesnika u vinskom turizmu“, istakao je dr Coralie Haller, direktor Akademije GWTO. Isto tako, prema njegovim rečima, Akademija će promovisati akademski istraživački rad, a sve kroz stvaranje i širenje novih saznanja putem akademskih publikacija, naučnih i stručnih časopisa, knjiga, studija slučaja te organizaciju konferencija o vinskom turizmu a sve u cilju profesionalizacije sektora.

Svoja viđenja situacije u vinskom turizmu i planove razvoja izneli su i Pablo Singerman, direktor GWTO za Latinsku Ameriku koji najavio podršku i saradnju sa javnim, privatnim i akademskim sektorom, a sve u cilju razvoja eno-gastro turizma Latinske Amerike, koja ima velika očekivanja od GWTO Akademije.

Zanimljivo je bilo čuti i iskustva Margaret Chen, direktorke za Istočnu Aziju koja je istakla da „od svih turista na svetu, otprilike oko četvrtine su turisti iz Azije“. Preneseno u konkretne cifre, ova kategorija turista broji oko 350 miliona ljudi. Među njima, bilo je čak 140 miliona Kineza, prema podacima za 2019. godinu. U nastavku izlaganja, izvestila je da „Azijski turizam ulaže u način čivota, kulturu i luksuzne proizvode, a da vinski turizam daje veliki doprinos obogaćivanju kulturnih vrednosti, povećanju znanja i stvaranju dobrih odnosa među narodima“.

Svoja zapažanja izneo je i Leonid Gelibterman, direktor za istočnu Evropu i zapadnu i centralnu Aziju očekujući da će „osnivanje GWTO značiti prenošenje globalnih iskustava u vinskom turizmu, veću mogućnost informisanja potencijalnih vinskih turista o ponudama različitih zemalja, uspostavljenje sistema razmene iskustava među profesionalcima iz regiona, podizanje standarda i sticanje novih znanja kroz obuke GWTO Akademije“.

Marisah Nieuvoudt, direktor za Afriku, izjavila je da je ponosna što predstavlja afrički region u novoformiranom GWTO-u te da se raduje razmeni znanja i prenošenju iskustava najboljih praksi Južne Afrike, Alžira, Maroka i Etiopije.

Svoja viđenja saradnje dao je i Erik Volf, direktor zapadne i centralne Evrope posebno se osvrnuvši na svoja iskustva na polju gastro turizma gde su vina dala ogroman doprinos razvoju istog.

Robin Shav, direktor za Okeaniju smatra da su „vinski i gastro turizam važan pokretač za putovanja u Australiji i na Novom Zelandu“ gde ima privilegiju da radi i usavršava se od 2003.

Na kraju konferencije, David Furer, direktor za Severnu Ameriku, zahvalio se Jose Antoniu Vidalu što je tokom pandemije osnovao Globalnu organizaciju za vinski turizam i to u vreme pandemije, ekonomske recesije i klimatske krize, te istakao da mu je velika čast što predstavlja Severnu Ameriku pomažući GWTO u međunarodnim komunikacijama.

Iako mlada, Globalna organizacija vinskog turizma želi da pomogne članovima da se suoče sa izazovima trenutne situacije podstičući vrednost koju vinski turizam pruža u širem kontekstu razvoja turizma.  Kompletna prezentacija bila je namenjena svima koji se bave turizmom, vinskim turizmom, gastronomijom i agrokulturom  uopšteno, akademskom i obrazovnom sektoru, uticajnim pojedincima ali i krajnjim korisnicima svake turističke ponude.

Pozdravljajući osnivanje Globalne organizacije za vinski turizam, Udruženje Žene i Vino će se potruditi da da lični doprinos razvoju vinskog turizma Srbije kao delu vinske turističke mreže istočne Evrope te biti aktivni učesnik u razmeni znanja i iskustava vinskog turizma sa kolegama iz celog sveta.