EU KVALITETOM PROSLAVLJEN DAN EU

Deveti maj, dan EU u Beogradu je bio obeležen i demonstracijom šema kvaliteta u mesnoj indstriji, koja je finansirana od strane Evropske komisije. Unutar trogodišnjeg projekta promocije šema kvaliteta, organizovana je konferencija, na kojoj su predavači i predstavnici mesne industrije Slovenije predstavili trendove u prehrani, kojima garantuju originalni kvalitet u ljudskoj ishrani.

Na dobro posećenom Danu EU kvaliteta bili su prezentovani i projekti sa kojima je GIZ Mesna industrija Slovenije uspela da obezbedi 70 do 80 procenata sufinansiranja promotivnih aktivnosti na srpskom tržištu za svoje mesne industrije. Među njima najaktivnije su: Kras, Celjske mesnine i Panvita. Učesnici su bili oduševljeni predavanjem dr Aleša Kuhara sa Ljubljanskog univerziteta, koji je na dinamičan način predstavio prehrambene trendove i sisteme EU, koje ta zajednica implementira u praksu, da bi obezbedila siguran način prehrane svojih stanovnika. Pošto je Srbija na pristupnom putu članstva u EU, aktuelnosti tog predavanja će biti i te kako značajne u narednom periodu i za srpsku mesnu industriju.

Dan EU kvaliteta pozdravio je i ambasador Republike Slovenije u Srbiji, Vladimir Gašparič, koji je istakao da je dan EU kvaliteta u Srbiji prava kruna dve zemlje koje imaju izuzetno dobre međusobne državne odnose.