WineOS ove godine po sedmi put

Prvi u nizu vinskih dešavanja u regionu, nakon jednogodišnje (kovid) pauze, ove godine se održava po sedmi put. U nekim od najboljih vina regiona ali i sjajnim radionicama, posetioci se moći da uživaju u petak 28. i subotu 29. januara 2022. godine.

Nakon otkazivanja u 2021. godini, zbog epidemiološke situacije, sedmo izdanje međunarodnog sajma vina, delicija i ugodnog življenja WineOS održaće se 28. i 29. januara u osječkoj dvorani Gradski vrt. Organizatori su na konferenciji za novinare najavili kako će posetioci sasvim sigurno uživati u vrhunskoj ponudi vina i delicija.

„Na više od 1900 kvadrata očekuje nas 90 izlagačkih mesta i više od sto izlagača. Osim toga, ponovno ćemo na pozornici moći pratiti kulinarski show na kojem će specijalitete pripremati četiri vrhunska lokalna kuvara, u zasebnom će se prostoru održavati prepoznatljive vinske radionice, a dan pre početka sajma, 27. januara, u restoranu Waldinger održaće se gala večera na kojoj će kuvati naš poznati chef Goran Kočiš“, istakao je predsednik udruženja Dekanter Boris Ocić.

„Velik je interes za vinskim radionicama. I pre nego smo službeno objavili program, javljali su se zainteresovani te su sva mesta brzo popunjena. Sretnici koji su uspeli doći do ulaznice ponovno će imati priliku probati brojne ekskluzive koje će predstavljati poznati vinari iz Hrvatske, Mađarske, Austrije, Srbije i Bosne i Hercegovine“, poručio je voditelj programa radionica Željko Garmaz.

U organizaciju se ponovno uključilo udruženje Graševina Croatica kao najveća i najvažnija organizacija proizvođača vina na istoku Hrvatske. „WineOS je centralni događaj za ovu vinsku regiju i ide u smeru transformacije u najveći i najvažniji sajam u Hrvatskoj pa i celoj regiji. Mi ćemo organizatorima svesrdno pomoći na tom putu. Ove godine, kao i obično, naglasak stavljamo na graševinu kao najrašireniju, ekonomski najvažniju, ali i najpotentniju sortu ovoga kraja“, dodao je Pavić.

Veći angažman organizatori su dogovorili s Ugostiteljsko – turističkom školom Osijek koja je u ovom događaju prepoznala priliku za dodatnu edukaciju učenika i promociju  programa i projekata. „Naši učenici redovno prolaze praksu u ugostiteljskim objektima, a ovo je prilika da nauče i rad na velikim događajima. Puno smo uložili u unapređenje programa, dodatno obučili predavače i mentore i sada to želimo primeniti u procesu učenja,“ izjavio je direktor Ugostiteljsko – turističke škole Andrej Kristek.

„Vinske manifestacije privlače sve više gostiju u kontinentalne krajeve, a događaji koje imamo u našoj županiji postaju prepoznatljivi mamac za domaće goste i turiste“, istakla je direktorka Turističke zajednice Osječko – baranjske županije Ivana Jurić. Ona naglašava kako je WineOS, kao jedan od najvećih događaja ovog tipa, već dobro poznat većim delom Hrvatske i u susednim zemljama. Stoga je podrška ovom događaju, kaže, logičan i jednostavan izbor.

„Nije teško podržati ovakav događaj koji je proteklih godina ozbiljno rastao u svakom smislu. Iz Osijeka izlazi sve više dobrih i pozitivnih priča, a WineOS je jedna od njih. Uprkos teškim vremenima, organizatori su se potrudili i još jednom učinili naš grad pravim vinskim središtem. Stoga im želim puno sreće uz poruku da je gradska uprava uvek spremna podržati kvalitetne projekte“, komentisao je zamenik gradonačelnika Grada Osijeka Dragan Vulin.

Prisutnima se u ime Osječko – baranjske županije obratila načelnica Upravnog odela za turizam, kulturu i sport Tatjana Roth. „Vinski i gastro turizam privlače brojne goste, a  kod nas ne manjka ponude. WineOS je izuzetno važan u promociji upravo tog segmenta i svakako smo se rado uključili u tu priču kao pokrovitelji. Sigurna sam da će sajam i u ovim izazovnim vremenima ispuniti svoju svrhu i doneti puno posla proizvođačima vina i delicija.“

Kao jedan od najavnih događaja sajma WineOS,  održana je i vinska radionica koju je vodio poznati master sommelier Eric Zwiebel. Tom su prilikom prisutni mogli degustirati 13 graševina iz pet vinogorja istočne Hrvatske, a ugledni gost je istakao dobar potencijal sorte koja se stilski uklapa u trenutne tržišne trendove.

Sajam će se oba dana održavati od 15 do 21 sat. U dvoranu će se moći ući samo uz važeću COVID – potvrdu ili negativan test. Ulaznice će se prodavati isključivo na ulazu u dvoranu po ceni od 100 kuna (oko 1.500 dinara) za jedan festivalski dan. Posetioci će na ulazu takođe moći iznajmiti festivalsku čašu.

Svi koji nemaju COVID potvrdu, a žele posetiti WineOS, moći će obaviti testiranje u zdravstvenoj ordinaciji doktora Špiranovića, u ulici Stjepana Radića 54, po povlaštenoj ceni od 50 kuna. Ordinacija će 28. januara raditi od 8 do 15, a 29. januara od 8 do 12 sati.