Svetski dan Prokupca

Većina vinskih sorti ima svoj internacionalni dan, u kome ih ceo svet slavi. Njima u čast, svake godine na isti dan, vinoljupci širom sveta, piju vina nastala od tih sorti grožđa…

Ove godine, tačnije 14. Oktobra, po prvi put se obeležava Svetski dan Prokupca s ciljem promovisanja ove autohtone  sorte grožđa, ali i srpskog vina uopšte. Inicijativu za uspostavljanje i obeležavanje Svetskog dana Prokupca, dala su dvojica vinskih poslenika i novinara: Igor Luković, urednik magazina Vino i Fino www.vinoifino.rs i Tomislav Ivanović, urednik sajta www.vinopedia.rs

Želeći da damo podršku jednoj ovako lepoj ideji, a u saradnji sa dvojicom gore pomenutih posvećenika, odlučili smo da u Novom Sadu (gradu koji manje od prestonice poznaje ovu sortu) organizujemo jedan Master class na temu Prokupca. Nakon kraćeg uvoda, bili smo u prilici i da degustiramo neka od najboljih sortnih vina, ali i kupaža iz cele Srbije.

Ukoliko Vas zanima kompletna lična karta Prokupca, možete je preuzeti OVDE.

Degustacijska zabeleška

  1. Pro Rose 2015 – Vinarija Čaša vina i priča, Ražanj

Potiče iz male vinarije koja tek stupa na vinsku scenu Srbije i veoma ga je teško naći u prodaji što je velika šteta obzirom na njegovu posebnost. Aromatski, ovo je vino najbliže našoj tradicionalnoj ružici. Pekmezasto, džemasto, jagodičasto s osetnim taninima (zbog nešto duže maceracije). Ovo je definitivno stil koji treba sačuvati jer je ako ništa drugo, a ono deo našeg vinskog identiteta.

  1. Sveti gral 2015 – Vinarija Botunjac, Aleksandrovac

I ovo vino dolazi iz jedne male porodične vinarije koja godišnje proizvede svega desetak hiljada boca. Zato je ono odraz ljubavi i strasti njegovog stvorioca. Karakterišu ga arome zrelih višanja i ostalog bobičastog voća, fini, meki tanini i sveže kiseline.

  1. Vila vina 2014 – Vinarija Milosavljević, Trstenik

Vinogradi ove vinarije nisu sertifikovani, ali ipak jesu biodinamički. Vino je sveže, voćno, sa blagim začinskim aromama, koje čine autentični doživljaj Prokupca.

  1. Prokupac 2013 – Vinarija Virtus, Viteževo

Mlada vinarija i mlad vinograd. U pitanju je prva berba što ovom vinu daje vrednost više. Odlikuje ga zagasito crvena boja, voćni mirisi i arome zrele višnje. Blago je mineralno, što ovom vinu daje jedan poseban doživljaj. Lepa duga završnica u kojoj se prepoznaju arome čokolade.

  1. Prokupac 2015 – Vinarija Ivanović, Aleksandrovac

Dan ranije flaširano, ovo je bila prava premijera berbe 2015. Dolazi iz vinarije koja začetnik prokupačke renesanse i koja je ovu sortu prva vratila na scenu ne tako davne 2003. godine. Vino je punog tela, taninsko, potentno. Karakteristične sortne arome upotpunjene su slatkoćom koju je steklo odležavanjem u velikim hrastovim bačvama. Izuzetno skladno u kompletnom utisku, ovo je definitivno vino pred kojim je lepa budućnost.

  1. Boje lila 2009 – Vinarija Budimir, Aleksandrovac

Ovo je prvi „single vineyard“ Prokupac u Srbiji i potiče iz 120 godina starog vinograda. U pitanju je vinarija koja od svojih vina traži zrelost, te su izrazito tercijalne arome više nego očekivane. Veoma je elegantan, punog tela, s izraženim aromama suvog crvenog voća, brusnice i blagim mirisom kože. Imajući u vidu i godinu berbe, ovo je vino koje definitivno treba doživeti.