Шумадија у Андрићграду

Средином јуна ове године, у Тополи подно Опленца, а у склопу другог по реду Фестивала шумадијских вина, Удружење винара Шумадије је организовало једну од тренутно најбољих ликовних изложби у земљи.

Тада је фестивал свечано отворио ЊКВ престолонаследник Александар II Карађорђевић, а како су многи посетиоци сами рекли, Фестивал шумадијских вина се организационо и садржајно може сврстати међу најуспешније манифестације ове врсте (и на којој су гости из иностранства истицали своје утиске о евидентном великом успону српског винарства).

Фестивал шумадијских вина има и свој наставак.

Како су тада и најавили организатори, једна од тренутно најбољих ликовних изложби у Србији, која је средином јуна постављена у склопу 2. Фестивала шумадијских вина у Тополи, сели се у Андрићград у Републици Српској, тако да ће посетиоци и тамо имати привилегију да у директном додиру осете тај чудесни спој уметности и вина.

andricgrad

У четвртак, 30. јула 2015. године, у Андрићевом институту, са почетком од 20 часова, отпочеће још једна шумадијска прича.

Свечаном отварању изложбе присуствоваће градски званичници, винари из Удружења винара Шумадије, а отвориће је сам аутор поставке, наш познати вајар Небојша Савовић Нес са редитељем Емиром Кустурицом.

Након тога, на платоу испред Андрићевог института, следи целовечерњи програм у организацији Удружења: наступ Културно-уметничког друштва ”Опленац” из Тополе са сплетом игара из Шумадије, и, наравно, Фестивал шумадијских вина.

Своја вина ће посетиоцима представити: Краљевска винарија, Винарија Александровић, Винарија Арсенијевић, Винарија Липовац, Винарија Роган, Винарија Тарпош, Подрум Радовановић, Винарија Деспотика, Подрум Маџић, Подрум стари Храст, Винарија “Art Wine”, и винарија СС-Мар.

Планирано је да фестивал траје све до поноћи.