Novosadski salon vina

Novi Sad je domaćin velike međunarodne vinske manifestacije na koju, uz stručnjake i vinare iz celig sveta, dolazi i Rod Smit Master of Wine.

Osamdeset izlagača iz Srbije, Italije, Francuske, Turske, Crne Gore, Makedonije, Hrvatske i drugih zemalja ponudiće svoja vina ne degustaciju posetiocima prvog velikog Salona vina u Novom Sadu koji će biti održan 20. i 21. aprila u hotelu Park. Najavljena je vrhunska vinska fešta koja će okupiti najvažnje aktere domaće i regionalne vinske scene, uz goste iz celog sveta. Pored vinara, tu će biti i proizvođači finih sireva, maslinovih ulja i delikatesa, a posetioci će moći da prisustvuju i radionicama i masterklasovima koje će voditi poznata domaća i svetska imena iz vinskog sveta.

Najveća zvezda svakako je Rod Smit, nosilac titule Master of Wine, koji dolazi pravo iz Provanse i koji će govoriti o šardoneu, najrasprostranjenijoj vinskoj sorti koja je popularna i u Srbiji. Gospodin Smit će publiku voditi kroz stilove šardonea iz najpoznatijih regija sveta, poredeći ih sa srpskim vinima na uporednoj degustaciji. Pored njega, masterklas o retkim francuskim sortama održaće Pol Demolenor iz internacionalne organizacije Wine Mosaic, pa će ovo biti prilika da se u Srbiji probaju vina kakva nikada ranije nisu. Predavanje o vinima iz Tokaja održaće ekspert Zoltan Đerfi iz Mađarske, dok će o porto i suva vina iz regije Duro predstaviti Žoao Alfonso, direktor  portugalske vinarije Pocas Junior. Sprema se i veliki masterklas o grašcu koji će voditi Saša Špiranec, najpriznatiji vinski stručnjak u Hrvatskoj, zajedno sa domaćim vinskim kritičarem Igorom Lukovićem, a raskoš srpskih tamjanika predstaviće publicista Tomislav Ivanović.  Izdvojili smo samo neke od najzamljiviljih događaja u pratećem delu programa Salona, dok kompletan program masterklasova i radionica, sa formularom za prijavljivanje možete naći OVDE.

Novosadski salon vina koncipiran je tako da ljubiteljima vina, ugostiteljima, somelijerima i vinskim profesionalcima otvori prostor da se na najbolji način upoznaju sa aktuelnom produkcijom i ponudom na domaćem tržištu, pa će se zato na jednom mestu okupiti vinari i vinski profesionalci koji se bave prodajom vina ili vinskom kulturom uopšte. Organizaciju Salona vina u Novom Sadu potpisuju Wine Identity inicijativa, magazin Vino & Fino, kao i Udruženje somelijera Vojvodine, a osim ugostitelja i trgovaca vinom, tu će biti i ljubitelji vina, domaći i strani vinski novinari, edukatori, enolozi… Ulaznice za Salon koštaju 1000 dinara po danu, u prodaju su puštene preko servisa Gigstix, a biće ih moguće nabaviti  i na samom ulazu u hotel Park tokom održavanja manifestacije. Detaljnije informacije mogu se dobiti putem mejla salonvinans@gmail.com, na sajtu www.salonvina.rs ili putem telefona na broj 0600501534