Misteriozna Transilvanija domaćin ovogodišnjeg izbora za najbolja vina Balkana

Dvanaesto izdanje međunarodnog ocenjivanja na kome se biraju najbolja vina Balkana The Balkans International Wine Competition, ove godine biće održano od 1. do 3. juna u u okrugu Bistrica-Nasaud na severu Rumunije, u srcu misteriozne Transilvanije.

“The Balkan International Wine Competition najbolje svedoči o tome koliko je balkanska vinska scena dinamična ali i o visokom kvalitetu vina iz ovog regiona. Ovo veliko takmičenje tokom poslednje decenije razvijalo se zajedno sa regionalnom vinskom scenom, a potencijala za rast ima još mnogo. Tokom poslednjih godina, postalo je pravilo da vina koja su prvo prepoznata na BIWC kasnije ostvare uspeh i na mnogo većim takmičenjima vina iz celog sveta. Razlog za ovo leži u posvećenom radu celokupnog tima BIWC, koji predvodi Galina Niforu, kao i u pažljivom izboru iskusnih i poštovanih vinskih sudija iz celog sveta. Ove godine, BIWC prvi put stiže u Rumuniju i siguran sam da će to takmičenju dati jedan nov kvalitet”, izjavio je predsednik BIWC, Igor Luković.

Nakon ogromnog uspeha prošlogodišnjeg 11. izdanja koje je održano na ostrvu Salamina u Grčkoj, BIWC će nastaviti rotaciju mesta održavanja takmičenja te će ove godine Rumunija biti domaćin 12. izdanja. Cilj ove rotacije je bolja integracija vinarija svih balkanskih zemalja koja će kako navode u BIWC dovesti do veće vidljivosti balkanskih vina kako u matičnim zemljama tako i u Evropi.

“Veoma smo uzbuđeni zbog toga što će dvanaesti BIWC biti održan u misterioznoj Transilvaniji! Novo izdanje takmičenja priređujemo sa mnogo optimizma i energije, s ciljem da vina Balkana učinimo još prepoznatljivijim i da ih još bolje pozicioniramo na svetskoj vinskoj mapi. Već nekoliko puta sam posetila okrug Bistrica-Nasaud i zaljubljena sam u slikovit ambijent, njegovu veliku gostoprimljivost i, naravno, u sjajna vina”, rekla je Galina Niforu, izvršni direktor BIWC.

Najbolja vina Balkana ove godine odabraće žiri od 25 sudija a među njima i pet nosilaca titule Master of Wine i Master Sommelier. Sudije dolaze iz Japana, Švajcarske, Velike Britanije, Francuske i drugih zemalja sveta. Nakon zvanične objave rezultata ocenjivanja, 4. juna, biće održana i izložba prispelih vina, u regionalnom muzeju Complexul Muzeal Bistrita-Nasaud.
Kao i svake godine, zakazan je i Balkanski vinski festival, koji će se održati pod vedrim nebom u Sofiji ispred Nacionalne palate kulture u periodu od 15 – 17. juna.