LOKALNE VINARIJE NA WINE MART-u 2019

U subotu, 02. marta ove godine, u salonu BMW Delta Motorsa u Beogradu najbolje vinarije iz Srbije, Italije i Francuske, kao i drugi proizvođači pića, na Wine Mart-u će izložiti isključivo premium segment svog portfolija. Više od 50 izlagača predstaviće ekskluzivne proizvode pažljivo odabrane baš za ovu priliku, kreirajući jedinstven događaj ove vrste u Srbiji.

[row][column size=’2/3′]Uz najbolje svetske vinarije i destilerije, ravnopravno će izlagati i sam krem srpskog vinarstva, predstavljen sa više od dvadeset domaćih i kuća iz regiona. Vuk Vuletić, koji će se u martu takmičiti za titulu najboljeg somelijera na planeti, ističe: „Wine Mart je jedinstveni vinski salon, namenjen istinskim ljubiteljima vina, ali i profesionalcima iz vinskog biznisa. Gostima ćemo otkriti tajne uživanja u premium proizvodima, i svim zainteresovanima objasniti istoriju i porekla vina, pravila konzumiranja, kombinovanje sa hranom i druge zanimljivosti“.[/column][column size=’1/3′]Kuća Louis Roederer je prošle godine proglašena za najboljeg proizvođača šampanjca, a njihov Brut Premier Magnum za najbolji šampanjac na svetu. [/column][/row]

Na manifestaciji će se, između ostalih, sa svojim predstavnicima pojaviti pet poznatih šatoa iz francuske regije BordoChâteau Pontet-Canet, Château Cos d Estournel, Château Pichon Longueville Comtesse de Lalande, Domaines Rollan de By i Château de Pez. Premijerno, na ovom ekskluzivnom salonu imaćete priliku da probate engleski džin „Juni93“, koji se pravi u Srbiji, a prvi put će se javnosti predstaviti i rakija koju proizvodi naš proslavljeni košarkaški as Nenad Krstić.

Gosti će uživati u brojnim hedonističkim gutljajima – na primer, vinima koja su s pravom nazvana biseri Toskane, Casanova di Neri, Mazzei, Tenuta di Biserno – a poslastica za ljubitelje konjaka biće gostovanje destilerije Tesseron, specijalizovane u proizvodnji extra old konjaka, koja je takođe vlasnik poznate vinarije iz Bordoa – Chateau Pontet-Canet.

Kao što smo već najavili, uz najbolje svetske vinarije i destilerije ravnopravno će izlagati i lokalne vinarije, a biće predstavljeno više od dvadeset domaćih i vinarija iz regiona:

GAZDINSTVO CILIĆ

Gazdinstvo Cilić je porodično imanje nadomak Jagodine, između sela Međureč i Lozovik. Poseduju 17ha vinograda u kojima su posađene sorte Bordoa i malim delom Pinot Noir. Svakodnevni rad u vinogradu daje grožđe visokog kvaliteta koje nakon fermentacije sazreva u burićima od srpskog i francuskog hrasta. Gazdinstvo Cilić je poznato po svojoj liniji vina Onyx, nazvanoj po poludragom kamenu koji se može naći u zemljištu među čokotima.

ZVONKO BOGDAN

Vinarija iz Subotice sa desetogodišnjom istorijom, napravila je spoj između tradicije Palićkog viongorja i francuske tehnologije kako bi proizvodila visoko kvalitetna vina. Sa prelepom vinarijom napravljenom u stilu secesije, postala je nezaobilazno mesto i jedan od centara vinskog turizma.

ALEKSANDROVIĆ

Kada je 1992. godine čuveni dvorski podrumar Živan Tadić saznao da porodica Aleksandrović obnavlja vinsku tradiciju oplenačkog kraja, poslao je u Vinču originalnu recepturu – sortni sastav Trijumfa, najboljeg vina kraljevih podruma koje se pre Drugog svetskog rata pilo na skoro svim evropskim dvorovima. Trijumf je bio i ostao najpoznatije vino vinarije Aleksandrović.

RADOVANOVIĆ

Prva srpska privatna vinarija, vinarija Radovanović osnovana je 1990. godine u Krnjevu, srcu Šumadije. “Grožđe je srce vina, a dušu mu dajemo mi vinari. Suština vinarstva je u tome da se sačuva ono što nam grožđe daje, jer priroda određuje karakteristike berbe, a mi samo treba da igramo u njenom ritmu”, reči su Miodraga Mije Radovanovića, vlasnika i osnivača vinarije.

MATALJ

U ataru sela Tamnič, na kamenitom zemljištu, nalazi se vinograd Kremenjača. Tu vinarija Matalj ima svoje zasade Cabernet Sauvignon-a od koga nastaju vina Kremen i Kremen Kamen, više puta odlikovan kao najbolje vino Srbije i Balkana.

VIRTUS

Sa sloganom ”Pročitaj Vino – okusi istoriju”, vinarija Virtus želi da podseti da je naša zemlja bila deo velike Dunavske civilizacije, tadašnjeg tehnološki najnaprednijeg društva na svetu, pre starog Rima i Grčke, pre Mesopotamije. Oko 27,5 hektara vinograda u mestu Viteževu, daju grožđe od koga vinarija iz godine u godinu pravi vrhunska vina.

LASTAR

Lastar je osnov filozofije a to je plodnost. Na teroaru punom minerala, peska i gline, uz smenjivanje tri različita vetra sa Gledičkih planina i Juhora čini zasade na svakoj parceli posebnim. Ta različitost na nekih 20 hektara zemlje pruža nam autentičnost Levačkog vinogorja. Grožđe je do te mere jedinstveno da belim sortama daje na nepcima efekat svile i hrskavog voća, a crvenim baršun, punoću crne čokolade i crvenog voća.

BUDIMIR

Budimir Zdravković je čovek po kome vinarija nosi ime. Sa preko 70 berbi iza sebe, on je jedan od najiskusnijih vinara na ovim prostorima. Najpoznatije crveno vino vinarije Sub Rosa predstavlja kupažu Prokupca i Cabernet Sauvignon-a, sa dugim odležavanjem u drvenim burićima. Berba 2007. je dobila 91 poen od uticajnog vinskog magazina Wine Advocate.

DEURIĆ

Mlada vinarija, koja je za kratko vreme pokupila simpatije ljubitelja vina, nalazi se u Maloj Remeti na Fruškoj Gori. Od mnogih etiketa izdvajajaju se po izvrsnom Chardonnay-u i Merlot-u, ali istovremeno ulažu mnogo pažnje u sortu Probus koja na ovom lokalitetu daje jedinstvena vina.

ERDEVIK

Podrum Erdevik datira još iz 1826. godine kada je grof Livije Odeskalki podigao vinariju koja je bila okružena vinogradima. Vinarija Erdevik 1826 danas je spoj modernog i tradicionalnog gde se proizvodnja vrhunskih vina radi isključivo iz sopstvenog vinograda na desnoj obali Dunava.

KOVAČEVIĆ

Vinarija Kovačević nalazi se u Irigu i predstavlja sinonim za najpoznatiju belu sortu Chardonnay. Pored čuvenog Chardonnay-a i Aureliusa, vinarija Kovačević je jedna od prvih koja je počela da pravi penušava vina i prirodna bela vina sa produženom maceracijom, takozvane oranže.

BIKICKI

Bikicki prirodno vino je vinarija iz Banoštora, Fruška Gora, sa vizijom proizvodnje koju pre svega diktira zemljište i priroda, uz minimalne dodatne zahvate u podrumu. Vinarija je prepoznatljiva po suvoj Crnoj Tamjanici, dezertnoj Makani, kao i maceriranim belim vinima.

VINO HILANDARA

Sveta carska srpska lavra Hilandar je osnovan u XII veku. Vino se proizvodi u manastiru od osnivanja i do sada nije prošla godina da bratstvo nije spravljalo vino. Najpoznatiji vinograd nosi ime Savino polje i obnovljen je 2008. godine. Hilandarska vina odlikuje uspešan spoj klasičnih bordo kupaža iz osunčanih mediteranskih vinograda koji daje bogat i kompleksan doživljaj, u potpunosti odražavajući jedinstveno podneblje u kome su nastala.

CHICHATEAU

Vinarija Chichateau je garažna vinarija smeštena u selu Šišatovac na južnim padinama Fruške Gore. Sa samo 3 hektara vinograda vinarija proizvodi oko 18.000 boca među kojima su najpoznatija vina Fabula mala, Pink Punk Roze i ChiChardonnay.

PUSULA

Vinarija Pusula je porodična vinarija sa dvadeset hektara vinograda posađenih u selu Miličinica kod Valjeva. Slogan vinarije je “Vina sa porukom”, a najpoznatije vino Sauvignon Blanc sa aromatskim kompleksom koji je zaveo mnoge ljubitelje ove sorte.

TEMET

Ova jagodinska vinarija osvojila je domaće tržište za jako kratko vreme. Zaštitni znak ove kuće je najpopularnija srpska bela kupaža “Tri Morave“. Sama reč Temet izvedena je iz latinske reči Temetum, što u prevodu znači – jako i snažno vino sa karakterom, što je i slogan vinarije.

JEREMIĆ

Smederevska butik vinarija sa svojom etiketom Sonata na domaće tržište je donela novu dimenziju u kategoriji svežih Sauvignon-a. Nekada kućno spravljanje vina za potrebe porodice i prijatelja, zamenjeno je modernom vinarijom, koja tradicionalne metode primenjuje u najsavremenijoj opremi i prati uz nova stručna saznanja.

TONKOVIĆ

Pomalo zaboravljena sorta grožđa Kadarka, koja je nekada imala daleko značajniju ulogu na ovim prostorima, najavljuje povratak u punom sjaju zahvaljujući velikoj posvećenosti vinarije Tonković. U porodičnom podrumu “Tonković” u Bačkim Vinogradima, uz pomoć španskih stručnjaka iz Rioje stvara se vrhunsko autohtono vino sa svim specifičnostima pomenutog podneblja.

ALEKSIĆ

Tri sestre Aleksić vizijom i strašću donose nam duh najjužnijih krajeva naše zemlje u svojim vinima. Vinarija “Aleksić” je osnovana 2006. godine, a ljubav prema vinu sestre Aleksić su nasledile od roditelja. Dugogodišnja porodična tradicija proizvodnje vina nastavlja se vrlo uspešno, sa generacije na generaciju, a sestre su započele novu epohu prenošenja strasti prema vinu generacijama koje dolaze. Sa pokretanjem njihove vinske priče, pokrenuta je i inicijativa da se oživljava vinogradarstvo na jugu Srbije.

DOJA

U mestu Blace, nedaleko od Prokuplja, vinarija “Doja” nastavlja viševekovnu vinogradarsku i vinarsku tradiciju Topličkog regiona, ali u novom pravcu. Posvetila se istraživanju atohtone sorte gožđa Prokupac koja bi srpsko vinarstvo trebalo da stavi na svetsku mapu.

TIKVEŠ

Makedonski gigant u svojim najboljim vinogradima proizvodi posebna terroir vina koja su prva u regionu skrenula pažnju svetskih kritičara i dobila visoke ocene +90 poena. Priča o modernoj “Tikveš” vinariji počinje 1885. godine, kada Pano Velkov započinje proizvodnju vina sa samo 10.000 litara na godišnjem nivou. Danas “Tikveš” ima ukupni kapacitet proizvodnje od 55 miliona litara, a svake godine obrađuje do 30 miliona kilograma grožđa, dok je prosečna godišnja proizvodnja vina 22 miliona litara, zbog čega nosi titulu najveće vinarije u bivšoj Jugoslaviji i jugoistočnoj Evropi.

PLANTAŽE

Ponos Crne Gore. Kompanija “13. jul Plantaže” a.d. je najveći proizvođač vina u Crnoj Gori. Poseduje vinograd koji se prostire na površini od oko 2.310 hektara, što ga čini najvećim evropskim vinogradom u jednom kompleksu, sa oko 11.5 miliona čokota vinove loze. Vranac ove vinarije se pije u preko 40 zemalja sveta.

Više informacija i spisak svih izlagača možete pronaći na sajtu winemart.rs, a karte za ovu prestižnu manifestaciju možete kupiti preko sajta ddtickets.rs, kao i u wine barovima Podrum Wine Art, Podrum Novi, Vine&Pleasure, Wine Spot, Steak&Wine i obe vinoteke Srpske Kuće Vina, po ceni od 5900 dinara.

Tekst i foto: Miloš Ljuna