Кад се Срби уједине нико им раван није

У проширеној верзији, наслов би могао да гласи Удружени винари Шумадије, у још једном походу на успех којим ће надмашити никог другог до сами себе.

Након прошлогодишњег 1. Фестивала шумадијских вина, у једној телевизијској емисији, коментаришући поменути догађај, сам рекла да су организационо, винари Шумадије задали озбиљан домаћи задатак свим осталим удружењима винара у Србији. Такође, коначно поверовах да она четири „С“, у грбу Србије, нису леђима окренута једно ка другоме с намером да нас вечито држе разједињене. Руку на срце, Удружење винара Шумадије, споља гледајући, функционише складно и транспарентно. Тачно онако како и треба. Све чега се лате, као да се позлатило и као да је на успех осуђено. На тренутак ме разочарала чињеница да на сајту, два дана пред фестивал нема никакве информације млађе од 3 месеца, па ни предстојећег фестивала. Ипак, друштвене мреже функционишу беспрекорно, те се заинтересовани могу лако и брзо информисати о свим детаљима.

Било како било, отварање 2. Фестивала шумадијских вина, заказано је за суботу 13.06. у 13х, а отвориће га нико други до ЊКВ престолонаследник Александар I Карађорђевић. Та чињеница, даје посебан значај и симболику фестивалу, јер се он одржава управо на Опленцу, на имању породице Карађорђевић и у винарији коју су основали Краљ Петар I Карађорђевић и Александар I Карађорђевић, деда и прадеда престолонаследника Александра.

Иначе, Фестивал шумадијских вина је јединствен по томе што је то једина смотра регионалних винарија на којој учествују само винарије из једног региона и представљају своја вина добијена управо на том поднебљу. Први дан Фестивала је резервисан за различите културне садржаје који се организују у простору Краљевске винарије на Опленцу.
Другог дана винарије које су чланови Удружења винара Шумадије отварају своја врата спремни да угосте све љубитеље шумадијских вина.

Основна порука која се на данашњој конференцији за штампу могла чути, а по угледу на многе друге реоне у Европи и свету, била је упућена свима који на било који начин могу помоћи просперитету винске Шумадије. Такође, неопходно је заједничким снагама, свако у свом сегменту, градити будућност Шумадије као туристичке винске дестинације, промовисати квалитет вина која долазе са ових простора и брендирати вина и вински туризам као нешто што је најзначајније за оживљавање овог краја, јер потенцијал за то је заиста огроман.

Поштујући напоре винара Шумадије да своју регију брендирају и целом свету представе као једну, јединствену и пажње вредну винску регију, дајемо своју подршку и молимо да Шумадију зову Шумадијом, а да неке друге винске регије оставе тамо где припадају.

Детаљнији програм фестивала можете погледати ОВДЕ.