Italija na 84. Poljoprivrednom sajmu

Predstavljen program aktivnosti koje će u okviru 84. Poljoprivrednog sajma u Novom Sadu realizovati Agencija ICE preko svoje kancelarije u Beogradu, a koje finansira italijansko Ministarstvo ekonomskog razvoja.

Tokom dva seminara koja će se održati 16. i 18. maja, biće takođe predstavljena najbolje italijanske prakse i iskustva, a ujedno će biti sagledane i mogućnosti saradnje između dveju zemalja, i to pre svega u domenu poljoprivrednih inovacija i unapređenja mlečno-prerađivačke industrije. “Reč je zapravo o granama poljoprivrede prema kojima nadležne instituciije Srbije pokazuju sve veće interesovanje. S obzirom da država Srbija i tržište Srbije uvažavaju i cene italijansku izuzetnost na ovom polju, s velikim zadovoljstvom smo prihvatili poziv da predstavimo i ilustrujemo ovde u Srbiji naše “Made in Italy” iskustvo na ova dva bitna polja” – istakao je Đovani Mafoda (Giovanni Mafodda), direktor ICE Italijanske agencije za spoljnu trgovinu u Beogradu.

Daria Janjić, pomoćnik ministra u sektoru poljoprivrede i zaštite životne sredine Srbije, istakla je da su „do ovih tema došli zajedno, imajući u vidu neprocenjiva iskustva i uspehe italijanske privrede u ovoj oblasti. Takođe, ovo je prilika da se istom prilikom predstave i domaći proizvođači u oblasti mleka i proizvodnje visokokvalitetnih sireva.“

Sam program će biti dodatno obogaćen B2B susretima koji će se održati 15. maja i koji će okupiti izlagače, a sve u saradnji sa Privrednom komorom Srbije. Osim toga, u planu je i predstavljanje srpskih granskih kompanija u okviru sajma “Agrilevante” koji će se održati u Bariju (Italija) od 12. do 15. oktobra, u saradnji sa udruženjem FEDERUNACOMA; planirano je takođe da teritorijalno nadležne ICE kancelarije organizuju posetu italijanske izložbe za delegaciju od 60 predstavnika specijalizovanih kompanija sa područja Balkana – iz Crne Gore, Rumunije, Bugarske, Makedonije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Slovenije i Mađarske.