Irig – srpska prestonica mladog vina

Mačkov dan mladog portugizera, ove godine održava se po XI put…

Treći četvrtak u novembru je dan kada se svuda u svetu proslavlja Nova vinska godina. Običaj potiče iz Francuske, kao i sama receptura mladog vina.

Više o tome možete saznati OVDE.

Na ovaj dan, običaji nalažu da se festivali i proslave ne prave u Parizu već u malim mestima, tamo gde vino i nastaje. Upravo to je i bio jedan od razloga da se od ove godine, proslava Mačkovog dana mladog portugizera iz Novog Sada, preseli u Irig. Koncept samog događaja je svima uveliko poznat – mladi portugizer se toči besplatno, a tu su i vrhunski delikatesi malih iriških proizvođača.

Ceo doživljaj će pratiti i zabavni program, a u centralnom delu manifestacije, zahvaljujući podršci opštine Irig, koncert tamburaškog orkestra Romansa. Istim povodom, pretstavnici Srpske čitaonice iz Iriga će proglasiti pobednika na konkursu za najlepšu pesmu o vinu. Odluku o najboljoj pesmi, nije bilo lako doneti, jer je ove godine na konkurs pristiglo više od 100 pesama.

Zanimljiva je i činjenica da Mačkov podrum već godinama proglašava i viteza mladog portugizera. Društvu Aljoše Vučkovića, Žan Daniela Ruha, Slobodana Trkulje, Vanje Bulića i Zorana Kolundžije, ove godine se pridružuje se i Petar Samardžija, vinski novinar i izuzetni poznavalac celokupne vinske scene.

Za sve nas koji ne živimo u Irigu, organizatori su našli rešenje.

Za Novosađane, dobro rešenje je prigradska linija GSP-a broj 86. Polazak iz Novog Sada je u 16.30 časova, a povratak u 21.30. Cena karte je 290 din.

Za Beograđane, organizovan je prevoz kombijem. Polazak iz Beograda zakazan je za 15.30 časova, a povratak u 20.30. Cena povratne karte je 1.600 din uključujući i večernji razvoz putnika na lične adrese, a rezervacije možete izvršiti putem broja 065 812 87 43

Vidimo se u četvrtak, 15. novembra 2019. u Vinskoj ulici u Irigu. Program počinje od 17 časova.

O IRIGU

Irig je varoš, smeštena na južnim padima Fruške gore. U dokumentima se prvi put pominje 1225. godine. U srednjem veku, bio je trgovački centar i ekonomski veoma značajan grad. Prvi je grad z Sremu koji je 1760. godine od cara Leopolda dobio pravo na održavanje dva vašara godišnje. U to vreme, Irig je imao više stanovnika nego Beograd, a verovatno bi tako i ostalo da u XVIII veku kuga nije odnela ogroman broj žrtava od koga se ovaj grad ni do danas nije oporavio.

Ovde je 1829. godine osnovana „Podluško-sremska biblioteka“, jedna od najstarijih u Srba, a 1842. i čuvena „Srpska čitaonica“. 1926. godine osnovana je „Fruškogorska voćarsko-vinogradarska zadruga“ koja je kasnije prerasla i „Iriški podrum“.

Danas, Irig se razvija u skladu sa onim što su mu priroda, istorija i geografski položaj omogućili. Tu je banja Vrdnik, 8 fruškogorskih manastira, poljoprivreda, a pažnju putnika sve više privlači i vinski turizam.