Festival traminca po četvrti put

Pod sloganom „Traminac je naš ljubimac“ u Iloku se ove godine 10. i 11. juna održava četvrti po redu Festival traminca. Organizatori najavljuju pravi sprektal po pitanju broja izlagača, svetskih premijera ali i učesnika iz Srbije.

Kao i ranijih godina, Festival traminca će biti održan u Iloku, mestu odakle potiču najcenjeniji traminci regiona ali, ovoga puta, u bajkovitom ambijentu hotela Dunav. Organizatori najavljuju prisustvo nekih od najznačajnijih vinarija u regionu koje u svom portfoliu imaju vina ove sorte. Većina njih je iz Hrvatske, koja je, ruku na srce, i najviše radila na razvoju i kvalitetu vina ove sorte. Međutim, pogrešno bi bilo potceniti i ostale zemlje regiona, te će ovo biti zgodna prilika da se uporede vina iste sorte ali različitog teroara. Gala večeru prve festivalske večeri, ove godine će pripremiti Marin Rendić, chef restorana Bistro Apetit iz Zagreba, dok će u subotnjem delu programa, u jednoj od radionica, predstaviti svoju kolekciju francuskih sireva s plemenitom plesni – camembert, tomme blanche, brie,reblochon i formas, koje proizvodi u Lici.

Ljubitelji čokolade, zasigurno će uživati u radionici beogradskog čokolatijera Miloša Stojakovića iz čokolaterije Aguara, koji će predstaviti čokolade proizvedene po sopstvenom receptu. Mlečnu čokoladu sa kozjim sirom i narandžom, zatim belu čokoladu sa karamelom, jabukom, limunom, dinjom i cimetom, te belu čokoladu sa narandžinom korom, dinjom, breskvom, cimetom i đumbirom, on će sljubiti s tri različita predikatna vina Iločkih podruma (Izbornu berbu bobica, Izbornu berbu prosušenih bobica i Kasnu berbu traminca).

Podrum poznatog baranjskog vinara Slavka Kalazića prepun je raritetnih vina. Jedno takvo, traminac iz 2017. godine sa čak 18,5% alkohola će biti predstavljeno na ovom salonu. Zanimljive kupaže, predstaviće i Vlado Krauthaker, vinarija Vinum iz Sremskih Karlovaca i vinarija Zajec iz Baranje.

Đorđe Bikicki, regionalna senzacija s Fruške gore, upravo se na prvom izdanju Festivala traminca predstavio hrvatskoj javnosti s kasnije proslavljenim fantastičnim maceriranim tramincem Uncensored. Ovaj put Đorđe će predstaviti ceo spektar svojih traminaca – Pet nat Victor 3, Makana 2016, Traminac 2017, Uncensored 2020 i Moma 2020, te objasniti zašto je Fruška gora idealno podneblje za tu sortu.

Iz Sjedinjenih Američkih Država, iz vinarije Aquila Cellars, stiže verovatno najraritetniji traminac na svetu, proizveden od grožđa uzgojenog na najvišoj nadmorskoj visini na kojoj je neko posadio traminac. Brandt Thibodeaux i Courtey Geyer, biodinamičari iz Paonije u Coloradu, svoj traminac iz vinograda posađenog 1920. godine na 2000 metara nadmorske visine kupažirali su s pinotom sivim i držali ga na pokožici 20-ak dana.

Lucu Gardinija u Italiji zovu The Wine Killer, a njegove ocene, objedinjene nazivom njegove internetske stranice Gardininotes, smatraju se uverljivim putokazom sudbine vina o kojima piše. Zahvaljujući maksimalnoj oceni, 100 bodova, koje je primera radi dao šardoneu Opoka, prodaja vina Marjana Simčića u Italiji je eksplodirala. Luca piše nedeljnu kolumnu Gazza Golosa u Gazzetta dello Sport, a zajedno s Lucianom Ferrarom uređuje vodič Vignaioli e Vini d’Italia koji izdaje Corriere della Sera. Luca obožava Alto Adige, te će svoju ljubav prema tramincima iz te regije, koja se smatra postojbinom sorte, podeliti s posetiocima Festivala traminca i to kroz veliki masterclass na kojem će se degustirati selekcija najboljih traminaca iz Alto Adigea.

Marc Tempé je, uz Domaine Weinbach i Zind-Humbrecht, jedina vinarija iz Alsacea koju je Robert Parker za traminac Grand Cru Mambourg Selection de Grain Nobles nagradio s maksimalnih 100 bodova! Robert Parker je, inače, u svojoj karijeri sa 100 bodova ocenio ukupno 250 vina iz Francuske. Marc Tempé i supruga Anne Marie su u svoju vinsku priču ušli 1993. godine preuzimajući od roditelja nekoliko parcela s vinogradima. Od samog početka, beskompromisno opredeljeni za biodinamički uzgoj vinove loze na tridesetak parcela raspoređenih u St. Hippolyteu, Hunawihru, Sigolsheimu, Kientzheimu i Zellenbergu, gde im se nalazi i vinarija na Festivalu će predstaviti čak četiri svoja traminca. Nakon ranijih gostovanja Michela Ginglingera i Juliena Trimbacha, te masterclassa Erica Zwiebela, master sommelijera, biće ovo nastavak sjajnog uvida u alzašku scenu traminaca prezentovanog na svakom Festivalu traminca.

Velika Vera Zima je, nakon penzionisanja i napuštanja Iločkih podruma, nastavila proizvoditi vina sa svojim sinom Robertom. Na Festivalu traminca, ona će ispričati zašto je traminac i u njenoj novoj, porodičnoj vinariji, vrlo bitna sorta. Isto tako, iz vinarije Kutjevo d.d. objaniće prisutnima zašto su se prošle godine odlučili ambicioznije krenuti u proizvodnju traminca.
Za kraj, kao gostujuću sortu ovogodišnjeg Festivala traminca, najbolje tamjanike predstaviće kolega Tomislav Ivanović iz Beograda.

Kao novitet, ove godine će za sve posetitelje Festivala traminca iz Osijeka, Vinkovaca i Novog Sada, u subotu 11. juna, biti organizovan i Traminac Express – prevoz autobusima do hotela Dunav na izložbeni deo koji će trajati od 16 časova do ponoći. Podršku organizaciji, iz Novog Sada pružiće i srpsko Udruženje Žene i Vino, kojima se možete obratiti za sve informacije o poseti ovogodišnjem Festivalu traminca u Iloku.