Dan mladog Portugizera

Svakog trećeg četvrtka u novembru mesecu, cela planeta slavi praznik mladog vina. Ipak, priča počinje daleke 1937. godine iz francuske regije Božole (Beaujolais). Mladi Božole  (Beaujolais Noveau) spravljen je od sorte Game po posebnoj tehnogoji koja mu daje svežinu i voćnost, ali ne i dugovečnost. Po zakonu u Francuskoj, nije dozvoljeno prodavati ovo vino pre tog trećeg četvrtka u mesecu, ali ni posle 15. decembra iste godine. Zato je ovo vino jeftino, a pije se brzo i mnogo…

Kažu da je ovo vino pravljeno za radnike, kočijaše i zanatlije Liona koji sebi nisu mogli da priušte čuvena, ali i vrlo skupa vina prestižnih francuskih vinarija. Za njih možda i jeste pravljeno, ali je trend vrlo brzo osvojio ceo svet. Tog četvrtka, samo u Božoleu se održava više od 120 festivala mladog vina. Dostavljači na vespama jure kroz grad i dostavljaju vina vinotekama i restoranima jer, prema lokalnom zakonu, strogom novčanom kaznom kazniće se svako ko Beaujolais Noveau, bude prodavao pre ponoći. Iako taj zakon ne važi nigde sem Francuske, verovatno zahvaljujući marketinšim magovima, ceo svet je prihvatio ovo pravilo pa ovih dana boce iz Francuske putuju u ceo svet.

Kod nas, tačnije u Sremu, nikakav zakon nikada nije regulisao uslove i vreme pijenja mladog vina, ali se ono uvek proizvodilo od lokalne sorte Portugizer, a kako se pilo u istoj godini kada je grožđe obrano, u sezoni venčanja i slava, ovo vino su zvali „svatovac“. Tradiciju pijenja mladog vina, proizvedenog po posebnoj tehnologiji, poslednjih osam godina neguje i čuva vinarija Mačkov podrum iz Iriga. Od svega tri proizvođača Portugizera na Fruškoj gori, jedino njihov je spravljen tzv. karbonskom maceracijom. U pitanju je proces u kome se grožđe, sa sve peteljkom, stavlja u tank u koji se onda dodaje CO2. Bobice pucaju pod pritiskom, a sok se polako cedi bez pritiskanja. Ovaj način proizvodnje garantuje lagano, voćno, veoma pitko i osvežavajuće crveno vino koje se pije blago rashlađeno na oko 13°C. Najlepše je kada se pije mlado iako, ako je godina bila dobra, svoj potencijal može da razvija i u narednih 5 godina.

Upravo zahvaljujući vinariji Mačkov podrum, Novi Sad je jedini grad u Srbiji koji obeležava Dan mladog vina. Svakog trećeg četvrtka u novembru, na Trgu Slobode se svečano otvara prvo bure mladog portugizera. Ceo događaj, upotpunjen je ceremonijom proglašenja ovogodišnjeg Viteza Portugizera, kojem se svečano dodeljuje viteška lenta i koji se tom prilikom zaklinje „da će časno brinuti o fruškogorskim vinogradima i čuvati ih od čvoraka, te da će godišnje popiti bar jedan ardov (veliko bure, prim.aut.) vina“. Ove godine, zakletvu će položiti i lentu preuzeti poznati novinar i publicista Vanja Bulić.

Odmah zatim, sledi proglašenje ovogodišnje najlepše pesme o vinu, za koju je tokom oktobra meseca, u saradnji sa Srpskom čitaonicom iz Iriga, bio raspisan konkurs. Ove godine, konkurencija će biti oštra jer je na konkurs stiglo bezmalo 100 pesama iz svih krajeve Srbije, ali i susednih zemalja.

Prvi put ove godine, povodom Dana mladog Portugizera, a pre svečanosti u centru Novog Sada, u Plavoj Sali Skupštine grada održaće se vinski panel na kome će se govoriti o perspektivama i značaju vina i autohtonih sorti grožđa za identifikaciju i promociju jednog vinskog regiona.