Beaujolais Nouveau u Paprici

U Francuskoj, vino je više od pića. Za njih, vino je kult, istorija, tradicija i kultura. Prilog tome, svedoči i izreka koju imaju, a koja kaže da vinaru možeš reći da ga žena vara, ali nikako da mu je vino loše. Vino se pije i slavi svakog dana, ali treći četvrtak u novembru je nešto posebno…

Po tradiciji koja datira još iz 1937. godine, u francuskoj regiji Božole (Beaujolais), svakog trećeg četvrtka u novembru, vino se toči nemilice. Povod za ovo veliko slavlje koje se organizuje u svakom od oko 120 sela ove regije, je mlado vino ili Beaujolais Nouveau kako francuzi zovu mlado vino Božolea. Ova velika svetkovina vina, osim štoje veoma popularna među ljubiteljima vina širom sveta, u matičnoj zemlji je i zakonski veoma precizno definisana. Prema tom zakonu, najstrože se kažnjava svako ko mlado vino pusti u prodaju pre tog četvrtka u ponoć. Takođe, zabranjena je prodaja ovog vina posle 15. decembra iste godine.

Zato, Beaujolais Nouveau, se toči u 40 miliona boca, a trećina od toga putuje daleko jer, ovo vino se prodaje u čak 110 zemalja sveta. Neke statistike kažu da se godišnje van granica Francuske popije oko 115.000 hektolitara mladog vina. Polovina od toga, potroši se u Japanu gde se čak organizuju i kupanja u bazenima punim ovog vina. Na drugom mestu su Amerikanci sa oko 2,5 miliona, a za njima i Nemci sa oko 1,3 miliona popijenih boca.

Potrošnja u Srbiji je naravno daleko manja, i statistički verovatno ne previše bitna, ali postoji. U mnogim restoranima se organizuju večere na kojima se toči mlado vino tek stiglo sa carine. Jedno od najprijatnijih mesta za sticanje Božole iskustva je i Restoran Paprika iz Novog Sada. Pored odlične hrane, posebno birane za ovo veče, služi se i originalni francuski Beaujolais Nouveau. Za potpuni ugođaj tu su muzičari i nezaboravne francuske šansone.

Bozole-u-Paprici

Koliko je Beaujolais Nouveau značajan francuskim vinarima, svedoči i pisac, novinar i političar Leon Dode koji je imao običaj da kaže kako Lion, administrativni centar regije Božole (Beaujolais) ima tri reke: Ronu, Saonu i Beaujolais. Koliko ćemo mi umeti da iskoristimo ova iskustva kada je brendiranje vinske regije u pitanju, ostaje da vidimo. Ipak, jedno je izvesno. Ove godine, u četvrtak 19. novembra, uživaćemo u Paprici uz mlado vino, francusku kuhinju i predivne šansone. Što se nas tiče, Nova vinska godina može da počne…