5. oktobar – Svetski dan vranca

Poslednjih godina, obeležavanje dana određene vinske sorte, postao je trend koji se polako ali sigurno dokazuje kao siguran metod kojim se uspešno gradi vinski identitet određene zemlje, pa i celog regiona. Od ove godine, na inicijativu Udruženja „Vina Makedonije“, svakog 5. oktobra, širom sveta obeležavaće se Svetski dan vranca.

Novembra 2017. godine, zahvaljujući projektu „Genetski diverzitet vinove loze u Crnoj Gori“, na kome je radila grupa naučnika iz Crne Gore i Španije, celokupnoj svetskoj javnosti prezentovani su dokazi koji potvrđuju autohtonost vranca kao stare crnogorske sorte.

Šta zapravo znači „autohtono“?

Ovom, za ceo region značajnom događaju, prethodilo je otkriće po kome je crnogorska kratošija, inače genetski identična sa crljenkom kaštelanskim u Hrvatskoj, primitivom u Italiji i zinfandelom u Kaliforniji,  u direktnom srodstvu sa vrancem. Takođe, potvrđeno je da je  Crna Gora kolevka slavnog američkog zinfandela, a da je vranac direktni potomak kratošije i malo poznate, stare crnogorske sorte duljenga.

Dakle, nesporno, vranac vodi poreklo iz Crne Gore. S druge strane, vranac je definitivno najzastupljenija sorta Makedonije (gde ga nazivaju vranec), a ima ga i u vinogradima Hercegovine, Dalmacije i Srbije. Upravo ova činjenica je bila povod makedonskom udruženju „Vina Makedonije“, čiji je glavni cilj brendiranje makedonskih vina širom sveta, da da inicijativu za ustanovljenje Svetskog dana vranca, koji bi se obeležavao širom sveta svakog 5. oktobra. Plan je da se ove godine, Svetski dan vranca, obeleži nizom događaja u Makedoniji, a da se do 2022. postepeno proširi na ceo svet, čime bi se vranac pozicionirao kao vodeća sorta Balkana.

Tim povodom, organizuje se niz događaja zatvorenog i otvorenog tipa, a ako vas put nanese, vidimo se na prvom Salonu vranca u Skoplju, 5. oktobra 2019. od 18 časova u hotelu Hilton. Za sve vas kojima je Skoplje daleko, proceduru znate: odaberite svoju omiljenu etiketu vranca, okupite drage ljude, uživajte u čaši dobrog vina i ne zaboravite da svoje impresije objavite na društvenim mrežama uz obavezni hashtag #VWD