Više od vina 2019.

U Novom Sadu, u prostoru Galerije Matice srpske, petu godinu za redom održana je humanitarna aukcija vina u organizaciji RC Alma Mons. Kao i ranijih godina, organizatori su nadmašili sami sebe…

[row][column size=’1/2′]

Španija je trenutno najveći svetski izvoznik vina i to mahom zahvaljujući niskoj ceni za vina masovne proizvodnje. Ipak, svaki ljubitelj vina zna da ova zemlja isto tako proizvodi vina malih serija i vrhunskog kvaliteta. Upravo neka od tih vina, našla su se na petoj po redu humanitarnoj aukciji koju organizuje Rotari klub Alma Mons iz Novog Sada.

Ove godine, na aukciji su se našla 24 vina, od kojih je najstarije bilo Faustino I – Gran Reserva iz 1995., Vinarija Faustino iz Rioje.  U pitanju je porodična vinarija kojom trenutno upravlja četvrta generacija vinara. Vino, kupaža sorti Tempranillo, Graciano i Mazuelo, je odležavalo u hrastovim buradima 26 meseci. Takođe, Rioja je region sa najdužom vinogradarskom tradicijom u Španiji što ovom vinu daje posebnu težinu i značaj. Početna cena od 8.000 dinara je višestruko nadmašena pa je vino prodato za 52.000 dinara.

[/column]

[column size=’1/2′]Aukcija u brojkama

Ukupan broj vina za aukciju: 24

Vina isključivo autohtonih sorti: 17

Vina isključivo  internacionalnih sorti: 2

Kupaže autohtonih i internacionalnih sorti: 5

Najčešća sorta grožđa: Tempranillo

Najniža početna cena vina: 5.000 din

Najniža cena prodatog vina: 19.000 din

Najviša početna cena vina: 25.000 din

Najviša cena prodatog vina: 100.000 din

Prosečna cena vina: 45.000 din

Ukupan iznos koji je uplaćen u humanitarne svrhe: 1.221.000 din[/column][/row]

Najskuplje vino na ovoj aukciji prodato je za 100.000 dinara. U pitanju je etiketa koja nosi naziv Valbuena 5 (berba 2007), a potiče iz jedne od najznačajnijih španskih vinarija Vega Sicilia. Vino nosi oznaku 5 jer je to ukupan broj godina koje provodi u vinariji odležavanjem prvo u baricima od francuskog hrasta, a ostatak vremena u boci. Za ovo vino kažu da je pravi reprezent berbe iz koje potiče te da počiva na mudrosti prošlosti i snazi budućnosti. Internacionalni karakter ovom vinu daju sorte Tempranillo i Merlot.

Ove godine, Rotari klub Alma Mons, na aukciji „Više od vina 2019“ prikupio je ukupno 1.221.000 dinara, a sav novac je otišao na čak tri adrese:
–  Deci, korisnicima usluga hraniteljskog smeštaja Centra za porodičan smeštaj i usvojenje Novi Sad
–  OŠ Petefi Šandor, Novi Sad – didaktički materijal za Montesori učionicu
–  OŠ Jovan Popović, Susek, zgrada u Svilošu, za poboljšanje uslova u kojima se deca školuju

Prijatno veče, upotpunio je i nastup flamenko grupe La Sed Gitana iz Novog Sada, koja je prisutnima plesom i zvukom dočara duh vatrene Španije.