Vina kontinentalne Hrvatske

U Novom Sadu je 03. februara 2017. godine, u Sali Hotela Park, u organizaciji Hrvatske gospodarske komore, održana je prva ovogodišnja radionica na kojoj su predstavljena neka od najboljih vina kontinentalnog dela Hrvatske…

U regiji Kontinentalna Hrvatska, gdje se na podnožjima i obroncima brojnih brda i gora severno od Kupe i Save od davnina uzgaja vinova loza, vodeće su bele sorte i među njima posebno graševina. Gospodin Miodarag Huškar, enolog i domaćim ove radionice, upravo ovom sortom je započeo svoju, inače sjajno sistematizovanu, prezentaciju. U sjajnom izlaganju, predstavio nam je ukupno 8 vinarija i 16 vina.

Prva vinarija koju nam je predstavio, bila je Vinarija Kutjevo koja obrađuje ukupno 700 ha vinograda – polovinu u sopstvenom vlasništvu i polovinu u kooperaciji. Iz ovih vinograda, dobija se približno 4,5 miliona litara vina godišnje. A zanimljivo je i da stari podrum ove vinarije datira iz davne 1232. godine, što ovu vinariju čini najstarijom u Hrvatskoj.

[row][column size=’1/2′]

 1. Kutjevo – Graševina vrhunska – 2015

Vrhunsko vino, žuto zelene boje, cvetnih i voćnih mirisa. Izuzetno pitko i sveže.

 1. Kutjevo – Graševina de Gotho – 2015

Vrhunsko vino, s najboljih vinogradarskih položaja Kutjeva. Kompleksno na mirisu, bogatog dozrelog i blago gorkog ukusa.
[/column][column size=’1/2′][/column][/row]

Druga vinarija, bila je Feravino koja poseduje podrum iz 1804. godine sagrađen pod vladavinom plemićke porodice Miralović. Ova vinarija godišnje proizvede oko milion litara vina, od grožđa ubranog sa 165 ha sopstvenih vinograda.

[row][column size=’1/2′]

 1. Feravino –Graševina Miraz – 2015

Vrhunsko vino, zelenkaste boje sa zlatnim odsjajem. Miris voćan, s dominantnim aromama zrele jabuke i kajsije. Na ukusu puno i kremasto, kompleksno i lepo balansirano. Prijatna gorčina badema u završnici…

 1. Feravino – Frankovka Miraz – 2012

Vrhunsko vino, rubin crvene boje s purpurnim odsjajem. Izražen sortni miris, dok se u pozadini nenapadno izdvajaju vanila, biber i tamna čokolada. Ukus intenzivan, dugotrajan i prefinjen.

[/column][column size=’1/2′][/column][/row]

Dobro nam poznati Iločki podrumi, na ovoj prezentaciji predstavljeni su kao treća vinarija koja u posedu ima 360 ha sopstvenih vinograda i još 600 ha u kooperaciji. Godišnje se ovde preradi ukupno 4,5 miliona litara vina, a posebno se ponose i činjenicom da je njihov Traminac služen i na svečanosti povodom krunidbe kraljice Elizabete II.

[row][column size=’1/2′]

 1. Iločki podrumi – Graševina – 2015

Vrhunsko vino, zlatno žute boje sa zelenkastog odsjaja. Dominiraju miris zrelog voća sa nežnim mednim notama. Na ukusu harmonično, kremasto, prijatne svežine…

 1. Iločki podrumi – Traminac vrhunski – 2015

Vrhunsko vino, boje starog zlata. Miris intenzivan, cvetni i muskatni s posebno izraženom ružom. Ukus bogat i snažan, ujedno svež.

[/column][column size=’1/2′][/column][/row]

Belje d.d. bila je naša četvrta vinarija tog dana. Ova vinarija godišnje preradi  3,5 miliona litara vina i poseduje jedan od najmodernijih pogona za proizvodnju u Evropi. Takođe, tu je i 500 godina star podrum…

[row][column size=’1/2′]

 1. Vina Belje – Graševina – 2015

Vrhunsko vino, zlatno žute boje u kome se isprepliću arome zelenih jabuka, mandarina, grejpa, te tropskih i cvetnih nota. Puno, bogato, naglašenih kiselina i mineralnosti.

 1. Vina Belje – Chardonnay – 2015

Vrhunsko vino, nežno žute boje sa zelenkastim odsjajem. Dominiraju cvetne arome kamilice i jasmina s naglaskom na zrele voćne note breskve, kruške i smokve. Izražena mineralnost i note badema i vanile. Punog tela i svežih kiselina.

[/column][column size=’1/2′][/column][/row]

Sledeća, peta po redu, bila je PP Orahovica, sa ukupnom proizvodnjom od 600 – 800 hiljada litara vina godišnje. U posedu imaju 180 ha vinograda na 10 lokacija.

[row][column size=’1/2′]

 1. PP Orahovica – Silvanac zeleni – 2015

Vrhunsko vino, najpoznatije u vinariji, nosi oznaku „izvorno Hrvatsko“. Svetlo zelene boje, posebne svežine i lepih cvetno-voćnih aroma u kojima dominira sirup od zove i poljsko cveće. U pozadini, malo (sovinjonskih) travnatih nota.

 1. PP Orahovica – Frankovka – 2013

Vrhunsko vino, tipične rubin crvene boje, blagog intenziteta. Na mirisu dominiraju začinske arome, posebno karanfilić i vanila. Veoma pitko vino, ugodnih tanina koje je odležavalo u hrastovim bačvama od 4.000 litara

[/column][column size=’1/2′][/column][/row]

Erdutski vinogradi, sa ukupno 513 ha vinograda, od čega više od polovine, tačnije 280 ha čine zasadi Graševine, bila je naša šesta vinarija. Ovde se godišnje proizvede 4 miliona litara vina, a još uvek je u upotrebi i najveća bačva na svetu, zapremine 75.000 litara.

[row][column size=’1/2′]

 1. Erdutski vinogradi – Chardonnay – 2015

Vrhunsko vino, slamnato žute boje s izraženim aromama meda, bagrema i vanile. Lep balans kiselina i ostalih sastojaka. Dobre strukture i prijatne punoće…

 1. Erdutski vinogradi – Traminac mirisavi (ledeno vino) – 2012

Ledena berba, zlatno žute boje i izraženih mirisnih nota. U mirisu preovladava divlja ruža, što ovom vinu daje jednu nesvakidašnju posebnost. Ukus pun, bogat, ugodan i harmoničan.

[/column][column size=’1/2′][/column][/row]

Mala porodična vinarija, poznata pod nazivom Podrumi Kolar, u posedu ima i restoran sa smeštajnim kapacitetima. Ova porodica godišnje proizvede oko 40.000 litara vina godišnje, a u posedu ima 9 ha vinograda u punom rodu i još 3 ha novih zasada.

[row][column size=’1/2′]

 1. Kolar – Chardonnay – 2015

Vrhunsko polusuvo vino, zlatno žute boje i svežih voćnih mirisa s primesama orašastih plodova, posebno lešnika. Arome potvrđene na ukusu. Duga, ubedljiva završnica…

 1. Kolar – Sauvignon Blanc – 2015

Vrhunsko polusuvo vino, žutozelene boje. Na nosu dominiraju tropski mirisi i livadsko cveće. Svežina na ukusu iskazana kroz voćnost i cvetnost.

[/column][column size=’1/2′][/column][/row]

Posednja vinarija, Kronos – Vina Kalzić, jedina je vinarija na ovoj prezentaciji koja poseduje ECO sertifikat od 2010. godine, a ima uveden i HACCP sistem kvaliteta. Sa ukupno 18,4 ha vinograda, ubere se grožđe od koga se preradi oko 180.000 litara vina godišnje.

[row][column size=’1/2′]

 1. Kronos-Vina Kalazić – Traminac – 2015

Vrhunsko vino, izuzetno bogatog mirisa koji obiluje cvetnim aromama, a poseduje i atraktivne primese meda, te fine citrusne note. Puno i snažnovino, sa slatkasim primesama, duge završnice.

 1. Kronos-Vina Kalazić – Pinot crni – 2009

Vino je odležavalo u drvenim bačvama. Atraktivan miris čini kombinacija slatkastih voćnih nota sa nežno zadimljenim tonovima kafe. Ukus je bogat, zreo, harmoničan i postojan. Odlično očuvana živost i svežina ovog vina.

[/column][column size=’1/2′][/column][/row]

Na kraju, ukoliko verujete našem ukusu, a ukaže vam zgodna prilika, obavezno probajte ovih pet (od ukupno 16 gore predstavljenih) vina i to po sledećem redosledu:

 1. Kutjevo – Graševina de Gotho 2015
 2. Iločki podrumi – Graševina 2015
 3. Vina Belje – Chardonnay 2015
 4. Kolar – Sauvignon Blanc 2015
 5. Feravino – Frankovka Miraz 2012