Ukusi Sicilije

Iako ne u trgovinskom, kada je istorijsko nasleđe u pitanju, Sicilija definitivno jeste jedna od najvažnijih regija Italije.

Cosa Nostra će verovatno biti i vaša prva asocijacija na Siciliju, ali u okvirima zvaničnog i realnog, poljoprivreda čini temelj sicilijanske ekonomije. Još od rimskih vremena, ovo ostrvo je bilo poznato kao žitnica carstva. Žitarice i danas zauzimaju značajan deo obradivog zemljišta, a odmah nakon njih su i masline, od koga se proizvodi veoma cenjeno maslinovo ulje. Područje Katanijske nizije poznato je po uzgoju agruma, ali i orašastog voća, pre svega badema, lešnika i pistaća. Sicilijanski vinogradari, ranije su cenili visoke prinose pa su vina bila nižeg kvaliteta ali poznata po niskim cenama. Vođeni uspehom kolega sa severa Italije, sicilijanski vinari devedesetih godina prošlog veka čine zaokret čime započinje nova era i preporod sicilijanskog vinogradarstva. Marsala, kao jedino do tadašnje vino visokog kvaliteta, sada pažnju deli sa sve boljim vinima, uglavnom autohtonih sorti. Danas na Siciliji postoji samo jedno DOCG vino, ali su tu čak 23 DOC zone. Specifičnost ovim vinima daje pre svega vulkansko tlo, te sva vina odlikuje određen nivo mineralnosti. S druge strane, tipična mediteranska klima, doprinosi izraženom voćnom karakteru.

U želji da u privrednom smislu poveže Siciliju i Srbiju, grupa ljudi osnovala je ISI Fondaciju, okupila neke od značajnijih poljoprivrednih proizvođača sa ostrva te njihove proizvode pretstavila u Srbiji. Za prvi put, tu su bili sirevi, namazi od lešnika i pistaća, maslinova ulja, paste i vina. Gospodin Salvatore Mocciaro i njegova supruga Adele, uputili su nas u tajne uzgoja maslina, proizvodnje ali i tehnike degustacije maslinovih ulja, te time zaslužili poseban tekst, dok ćemo se ovde više osvrnuti na vina koja nam je prezentovao sam proizvođač i vlasnik vinarije, gospodin Ruggero Vasari.

Sva vina vinarije Vasari su organska, veganska, sa 0 gr/l šećera, 5 – 5,5 g/l kiselina i sva potiču iz DOC zone Mamertino di Milazzo. Vinogradi se na nalaze na 250-300 metara nadmorske visine, na veoma plodnom tlu koje dozvoljava gustu sadnju od čak 3.800 do 4.000 čokota po hektaru. Ipak, smanjivanjem prinosa sa hektara vinograda dobija se svega 40 do 60 hektolitara kvalitetnog vina. Od beli sorti, zastuplenje su: Cataratto, Grillo i Inzolia, dok su od crnih tu samo: Nero d’Avola i Noccera. Inače, na pitanje da li i samo ime nešto znači, gospodin Vasari nam je objasnio da su Mamertini bili vojnici koju su, napustivši vojsku, 289. godina pre Hrista naselili ovo područje, te započeli uzgoj vinove loze i proizvodnju vina…

Mamertino Bianco 2015

Mamertino-BiancoSorte: Cataratto 60%, Grillo 20% i Inzolia 20%

Grožđe se bere ručno krajem avgusta meseca, zatim se vrši blago ceđenje gde sok ostaje u kontaktu sa pokožicom jedan dan na temperaturi od 18°C. Malolaktička fermentacija se odvija u tanku nakon čega 30% vina ide na 3 meseca odležavanja u bariku. Pre puštanja u prodaju, vino odležava u boci još 6 meseci.

Vino je žute boje, sa zelenkastim odsjajem. Izuzetno je sveže, voćno i harmonično sa izraženim notama suvog voća. Sadrži svega 13% alkohola i servira na temperaturi od 8-10°C.

 

Mamertino Rosso 2014

Mamertino-RossoSorte: Nero d’Avola 90% i Noccera 10%

Berba se odvija u drugoj polovini septembra. Tokom vinifikacije, sok ostaje u kontaktu sa pokožicom 8 dana, na temperaturi od 27°C. 30% vina odležava 3 meseca u bariku, posle čega se kupažira sa preostalih 70%, te odležava u boci još minimalno pola godine.

Vino je zatvoreno crvene boje, srednje punog tela, izrazito voćno (crveno i šumsko voće pre svega) i postojano na ukusu. Sadrži 13,5% alkohola i servira se na 18°C.

 

Mamertino Nero d’Avola DOC 2012

Mamertino-Nero-d'Avola-DOCSorte: nero d’Avola 100%

Berba u drugoj polovini septembra. Vinifikacija na 27°C, tokom koje sok ostaje u kontaktu sa pokožicom 15 dana. 30% vina odležava u bariku, nakon čeka se kupažira, flašira i odležava još najmanje 6 meseci u boci.

Vino je rubin crvene boje, punog tela, s obiljem aroma zrelog i džemastog crvenog voća, uz primese začinskih aroma. Tanini zreli i lepo zaokruženi. Završnica duga i sočna. Sadrži 13,5% alkohola i služi na temperaturi od 18°C.

 

Mamertino Rosso Riserva 2012

Mamertino-Rosso-RiservaSorte: Nero d’Avola 90% i Noccera 10%

Berba u drugoj polovini septembra. Vinifikacija na 27°C, tokom koje sok ostaje u kontaktu sa pokožicom 15 dana.  Odležavanje 24 meseca u barik buradima i još minimalno 6 meseci u boci.

Vino je zatvoreno rubin crvene boje. Karakteriše ga obilje aroma ukuvanog crvenog voća, džema od šljiva. Izuzetno aromatično, začinsko, s izraženijim ali veoma elegantnim taninima. Završnica duga i postojana, ali nekako ipak bogata svežinom. Sadrži 13,5% alkohola i služi na temperaturi od 18°C.

 

Mamertino Cru Timpanara 2012

Mamertino-Cru-TimpanaraSorte: Nero d’Avola 100%

Bere se ručno kada je grožđe sasvim zrelo. Vinifikacija se odvija na 27°C, a sokovi ostaju u kontaktu sa pokožicom više od 15 dana. Odležavanje 24 meseca u bariku i još 6 meseci do jedne  godine u boci.

Vino je intenzivno rubin crvene boje, bogato voćnim i cvetnim aromama u kojima preovladjuju višnje, šumsko voće i ljubičice, praćene finom karamelom. Harmonično, postojano, s lepim baršunastim taninima i primesama začiniskih aroma. Završnica duga i ubedljiva. Sadrži 14% alkohola i služi na temperaturi od 18°C.