Svetska vinska elita odmerila snage u Beogradu

Wine Mart 2019 je završen. Veliki broj poštovalaca pića bogova uživao je degustirajući neka od najboljih svetskih, regionalnih i domaćih vina…

U subotu 02. marta, u prostoru beogradskog BMW Delta Motors salona, održan je drugi po redu Wine Mart, premium salon vina na kome su svoje proizvode predstavile neke od najprestižnijih vinarija sveta, regiona i Srbije. Galerijski deo bio je namenjen prezentaciji destilata a među njima i „Juni 93“, proizvođač tradiconalnog engleskog džina koji nastaje u Srbiji. Svoje proizvode predstavile su i srpske destilerije Zarić, BB, Krstić i Tok ali i italijanska Berta kao i Tesseron, proizvođač najfinijih XO konjaka iz Francuske.

[row][column size=’1/3′][/column]

[column size=’2/3′]

Za razliku od svih ostalih salona vina koji pretenduju da postanu, budu i ostanu prestižni, Wine Mart je angažavao i Vuka Vuletića, zvanično najboljeg somelijea Srbije i Balkana, te njegove kolege Ivana Juga iz Hrvatske, Maté Horvatha iz Mađarske i Blaž Drakslera iz Slovenije koji su bili na usluzi svima kojima je zatrebao savet i dodatno pojašnjenje svake izložene etikete. S druge strane stola, domaćini su se trudili da svakom posetiocu daju makar najosnovnije informacije o vinima koje prezentuju. Ukoliko ste želeli da čujete više, zaista ste morali biti više nego strpljivi jer je interesovanje bilo iznad očekivanja. Većina nas koji smo se pažljivije pripremali za ovaj salon, nije očekivala tako veliko interesovanje za domaće vinarije iz samo jednog razloga, neke od prisutnih vinarija, posebno ove iz Francuske, ćete zaista retko sresti na manifestacijama otvorenog tipa.

[/column][/row]

Upravo iz tog razloga, oni će vam pažljivo odmeriti količinu vina u čaši te detaljno objasniti sve što vas eventualno zanima o etiketi koju upravo degustirate.

[row][column size=’1/2′]

Realno gledano, teško da sve impresije možemo sažeti u jedan tekst jer točio se tu i Louis Roederer, zvanično najbolji šampanjac na svetu, zatim čuveni provansalski Domaines Ott roze, alzaški Domaines Schlumberger rizling, Chalbis i Pinot Noir iz Louis Latour (Burgundija), nekoliko crvenih bordoških kupaža Grand Cru apelacija i jedna baš zanimljiva vertikala (Château Pontet-Canet). Iskusne znalce obradovala je i degustacija vrhunskih vina iz Toskane – Casanova di Neri, Mazzei, Tenuta di Biserno ali i španska Vega Sicilia.

[/column]

[column size=’1/2′][/column][/row]

Ipak, kako i priliči, najveći broj izlagača bio iz Srbije. Kako realno nije bilo moguće probati sve, ali bilo je tu baš zanimljivih noviteta, novih berbi, nikad ranije otvaranih magnuma, pažnju su nam posebno privukle vinarija Tonković i prva penušava kadarka, sovinjon iz Erdevika, oranži vinarije Kovačević, Pusulin kaberne, Mataljevi bagrina i premijerno predstavljeni začinak, Aleksandrovićevi magnumi…

Za kraj, ne odolevši iskušenju, ovogodišnji Wine Mart zapečatili smo dobro nam poznatim probusom iz vinarije Deurić, vinom stvorenim od nove srpske sorte koja će, kako verujemo, proslaviti novu eru srpskog vinogradarstva i vinarstva.

Bilo kako bilo, Wine Mart je i ove godine ispunio očekivanja, te se plasirao u sam vrh najznačajnih vinskih događaja u Srbiji. Zahvalivši se gostima na velikom odzivu, organizatori su za sledeću godinu najavili još spektakularniju organizaciju, uz poštovanje isključivo prestižnih standarda koje su postavili u prethodne dve sezone. Ne znamo za vas, ali mi se već radujemo predstojećoj 2020.