Predstavljena nova vina tikveškog Château de Gourdon

Prošle godine u ovo vreme, svi važniji vinski portali na planeti objavili su vest da je makedonska vinarija Tikveš završila postupak kupovine francuske vinarije Château de Gourdon koja se nalazi u južnom delu doline Rone. Ovih dana, srpska vinska javnost u prilici je da proba i nova vina ove vinarije…

Bio je ovo, za ceo region važan događaj, jer nismo navikli da neka od kompanija sa Balkana investira i širi se na strana tržišta. Reč je o imanju, kojim su do skora upravljale dve žene, majka i ćerka, a na kome će vinarija Tikveš Château & Domains obnoviti vinograde i fokusirati se na proizvodnju vrhunskih vina. Istini za volju,  u planu je i otvaranje restorana i drugih turističkih sadržaja o kojima ćemo više saznati u periodu koji dolazi.

Suštinski, Tikveš Château & Domains objedinjuje male vinarije koje se nalaze na specifičnim i po mnogo čemu jedinstvenim mikro lokalitetima, sa kojih dolazi grožđe vrhunskog kvaliteta. Vrhunska sirovina, preduslov je stvaranja vrhunskog vina, a potvrde za to stižu sa svih strana sveta jer ova vinarija svoja vina šalje na sva bitnija ocenjivanja.

[row][column size=’2/3′]

Najmlađi član ove impresivne vinske korporacije je i pomenuta francuska vinarija Château de Gourdon locirana u južnom delu doline Rone, nedaleko od grada Bollène. Prvi vinogradi na ovoj lokaciji podignuti su davne 1870. godine, a danas se prostiru na 50 hektara okolnih brežuljaka i pripadaju apelacijama Cótes du Rhóne i Cótes du Rhóne Villages, a koji se nalaze na samoj granici sa čuvenim Cháteauneuf-du-Pape.

[/column]

[column size=’1/3′][/column][/row]

Vinogradi imaju južnu ekspoziciju što znači da je grožđe izloženo sunčevim zracima veći deo dana, dok česti vetrić (mistral) omogućava grozdovima da ostanu zdravi i, uopšteno govoreći,  manje podložni različitim bolestima. Ovi faktori, u kombinaciji sa peskovitim tlom, doprinose proizvodnji unikatnih i kompleksnih vina s jasno izraženom aromatikom i izgrađenim karakterom.

Prva vina iz ove vinarije, stigla su na srpsko tržište pre nekoliko meseci, ali je prva zvanična degustacija upriličena za grupu od svega nekoliko vinskih novinara, ugostitelja i distributera, organizovana pre nekoliko dana u prostoru hotela Crown Plaza u Beogradu. Kako su za neke od etiketa zalihe namenjene srpskom tržištu već pri kraju, za ovu priliku odabrano je 5 vina na čijem je kreiranju radio Tikvešov uigrani tim enologa na čelu sa Filipom Kambijem i Markom Stojakovićem.

  • Fontaine du Sud 2018

Kupaža 20% Grenache Blanc, 20% Clairette, 20% Roussanne, 20% Marsanne i 20% Viognier, predstavlja dobar primer odličnog balansa po pitanju sortimenta ali i aromatskog komleksa koji čine primarno citrusi, cvet kamilice, cvet agruma i sveže kruške. Umereno punog tela, s izraženim ukusom belih bresaka, kruške i kore pomorandže.

  • Terrasse au Soleil 2018

U boci je 100% Grenache Blanc fermentirao i odležavao 6 meseci u hrastovim bačvama. Impresivne zatvorene limun žute boje s jasno prisutnim mirisom jasmina, zrele dinje i kore limuna, upotpunjenih lešnicima, sveže pečenim brioš pecivom i slatkim začinima pravi je reprezent svog imena koje u doslovnom prevodu znači „sunčana terasa“. Na ukusu voćno, sočno, blago mineralno, čvrste strukture, izražene aromatike u kojoj dominiraju zrele kruške, vinogradarske breskve, pečeni lesnici i po koje zrnce morske soli.

  • Mistral au Jardin 2018

Nastao kupažiranjem 60% grožđa sorte Cinsault i 40% Grenache Noir, ovo vino donosi obilje mirisa crvenih ruža, ali i crvenog bobičastog voća. Intenzivan voćni ukus, umerene kiseline i blaga mineralnost, upotpunjeni su aromama trešanja, lubenice maline, crvene ribizle, nara…

  • Jolie Balade 2018

Kupaža sorti Grenache Noir, Syrah, Carignan, Cinsault i Mourvedre pravi je primer idealnog svakodnevnog vina. Elegantan, likerast, cvetan (ljubičice) i blago začinski na nosu(zvezdasti anis). Na ukusu svež, s izraženim aromama crvenog i crnog voća, zokružen, sočan, gipkih tanina i biberaste završnice.

  • Vase de Pierre 2017

Kupaža 65% Grenache Noir i 35% Syrah u ovoj boci daje jedno elegantno a ipak snažno i ubedljivo vino. Na nosu izražene maline, crvene ribizle, šumske jagode, džem od šljiva, mediteransko bilje (žalfija najviše), kedrovina i kakao. Na ukusu složeno, čvrstih tanina, izražene voćne note pre svega maline i likoriša. Duga, kompleksna završnica, začinskog karaktera. Zlatna medalja na Mundus Vini 2019.

Na kraju degustacije, stiče se utisak da nova brend platforma, nazvana Tikveš Château & Domains, a koja objedinjuje male vinarije i mikro lokacije s kojih potiču premium brendovi kakvi su Barovo, Bela voda i Lepovo, postavlja nove standarde kvaliteta vina Balkana i uspostavlja trend koji bi vredelo slediti.