POZNATI POBEDNICI MEĐUNARODNOG OCENJIVANJA PENUŠAVIH VINA

Iako smo još u 2019., već znamo pobednike Mreže salona penušavih vina 2020. U zagrebačkom hotelu Dubrovnik, 9.12.2019. održano je veliko međunarodno ocenjivanje penušavih vina. Sudijama se ove godine pridružila i naša Milena Zakarić, zvanično najbolji sommelie Srbije kada su penušavci u pitanju.

Svesni da samo zajedno sa vinarima rastemo, ove smo se godine odlučili na još jednu novu inicijativu – održali smo ocenjivanje pre božićnih i novogodišnjih praznika, saopštili su organizatori.

[row][column size=’2/3′]

Činjenica je da za vreme nadolazećih praznika raste prodaja penušavih vina,  pa se time treba pripremiti i za najbolji mogući marketing!  Verujemo da će i rezultati ovoga ocenjivanja dodatno doprineti prodaji.

Ove godine, ocenjivanje je po prvi put organizovano u Hrvatskoj, a organizator je bio Salon penušavih vina Zagreb uz pomoć partnera  – Hrvatskog sommelier kluba.

Penušava vina iz Slovenije, Hrvatske, Srbije i Italije ocenjivale su dve sedmočlane komisije u kojima su bili enolozi, sommelieri, mladi vinari i vinski novinari. Na čelu komisija bili su enolozi, Ivana Nemet i Dušan Brejc. Najvišu ocenu (87,6) i titulu ukupnog pobednika dobio je Isteničev Prestige extra brut 2013, koji je osvojio prvo mesto i na ljubljanskom i na zagrebačkom salonu, gdje će se moći probati uz ostala penušava vina.

[/column][column size=’1/3′][/column][/row]

Najviše ocenjena vina 4. Salona penušavih vina Zagreb 2020 po kategorijama su:

Bela penušava vina

  1. Istenič, Prestige extra brut, 2013, Bizeljsko-Sremiški, Slovenija
  2. Vina Kauran, Muscat, brut, 2010, Štajerska Slovenija, Slovenija
  3. Istenič, No. 1, brut, NV, Bizeljsko-Sremiški, Slovenija

Rosé penušava vina

  1. Petrač, Bregh rosé, brut, 2017, Središnja bregovita Hrvatska, Hrvatska
  2. Vipava 1894, Penina rosé, brut, 2017, Vipavska dolina, Slovenija
  3. Vinska kuća Pavlomir, Ružica Vinodola, brut, 2017, Hrvatska Istra i Kvarner, Hrvatska

Pobednička vina će biti službeno proglašena na 4. Salonu penušavih vina u Zagrebu, u petak 31. januara  2020., u hotelu Dubrovnik,  a najbolja vina ljubljanskog salona će biti proglašena 14. februara 2020., od 15h do 21h, u ljubljanskom hotelu Slon, na 7. Salonu penečih vin.

Tekst: Marija Vukelić
Foto: Julio Frangen