Mesto na kome raste uspeh

Legenda, na koju su Sremci izuzetno ponosni, kaže kako je Srem raj na zemlji po Božjoj volji i zasluzi marljivih ljudi. Kada je Bog, prema legendi, delio posede pozvao je sebi predstavnike plemena i naroda cele kugle zemaljske. Još zadana on svakom dodeli parče poseda i oni zadovoljni odoše kućama. No, tek negde u sumrak pojavi se Sremac. Bog reče kako je okasnio pošto je sve podeljeno. Sremac, sležući ramenima, pomisli kako je opet prošao k’o „bos po trnju“, te  jedva prozbori da nije stigao ranije pošto je trebalo nahraniti čeljad i stoku. Uveren da čuje istinu, Bog se smiluje te mu reče „Kad je tako, nema mi druge nego ti moram parče svoga raja dati“ te mu podari posed između dve reke, Dunava i Save, sa planinom Fruškom gorom.

Do pre 90 miliona godina, Fruška gora je bila ostrvo u Panonskom moru. Danas, ovako okružena pšeničnim poljima samo je „ogledalo geografske prošlosti“ koje svedoči o nekim davno prošlim vremenima. 75 km dugačak greben obrastao je gustom, mahom grabovom i lipovom šumom bogatom florom i faunom. Fruška gora, danas je između ostalog i dom orlova krstaša ali i preko 30 retkih vrsta orhideja. Ovde, u beskrajnom zelenilu šuma, plavetnilu neba i cvetnim livadama, vekuje 16 od nekadašnjih 35 pravoslavnih manastira. Brojna jezera, potoci i vodopadi svim živim bićima na planini obezbeđuju život i blagostanje. Oduzevši joj more, sudbina joj je ostavila vinorodno zemljište i status prvog nacionalnog parka, kao i jednog od najstarijih vinogorja Srbije. Stari rimljani su je zvali „Alma Mons“ što bi u prevodu značilo „plodna gora“ dok današnji naziv potiče od starog slovenskog etnonima Frug, sinonima za Franke, što imenu daje značenje „planina Franaka“. Bogom dana za uzgoj vinove loze, učinila je da rimskog cara Proba pamtimo po prvom zasađenom čokotu, ali i zloj sudbini koja ga je snašla zbog toga. Prepuna skrivenih mesta koja oduzimaju dah, večno neistražena riznica ovozemaljskih dobara, pravi je izazov svakom posetiocu i zaljubljeniku u netaknutu prirodu. Na koju god stranu da se zaputite, nećete pogrešiti. Ipak, mi vas danas ovom pričom vodimo u Malu Remetu, ne tako često posećivano selo nadomak Iriga i Rume, a na samom obodu nacionalnog parka. Vodimo vas kroz nepregledna polja voćnjaka i vinograda i mesto na kome je trava uvek zelenija, a nebo nekako uvek plavlje. I naravno, kao i svaku dobru priču i ovu ćemo zaliti pokojom čašom dobrog vina. I to odmah!

Naime, tragom vesti o brojnim medaljama koje je Vinarija Deurić osvojila na dva velika međunarodna ocenjivanja u poslednjih mesec dana (5+4 preporuke na Decanter World Wine Awards i 9 na Balkans Internacional Wine Competition) zaputili smo se ovih dana put Fruške gore da se i sami uverimo u kvalitet medaljama ovenčanih vina. Ono, nije da nismo znali do sada ali ipak, u ovom trenutku, Vinarija Deurić je vinarija sa najviše osvojenih medalja za kvalitet svojih vina u 2017. godini. Naš izbor sužen je na 5 najbolje ocenjenih vina i nekoliko bezimenih noviteta iz podruma o kojima nećemo ovoga puta…. 😉

Dakle, samo za vas, degustirali smo:

[row]
[column size=’3/4′]

  1. Talas crveni 2015 – Merlot, Pinot Noir – Sveže i voćno s izraženim aromama crvenog šumskog voća. Pomalo herbalno i puno na ukusu. Srednje duga, sočna završnica.

(90 bodova – srebrna medalja Decanter i bronza na BIWC)

[/column]
[column size=’1/4′][/column]
[/row]

[row]
[column size=’3/4′]

  1. Talas beli 2015 – Chardonnay, Sauvignon Blanc, Gewurtztraminer – Lepo zaokruženo, prijatno i sočno s izraženim aromama breskve i zelene jabuke. Blago citrusna, sveža i veoma delikatna završnica.

(89 bodova – bronzana medalja na Dekanteru i srebro na BIWC)

[/column]
[column size=’1/4′][/column]
[/row]

[row]
[column size=’3/4′]

  1. Urban Rose 2016 – 100% Pinot Noir – Mirisno, sveže i voćno. Pravi izbor za tople letnje večeri.

(87 bodova – bronza na Decanteru i srebro na BIWC)

[/column]
[column size=’1/4′][/column]
[/row]

[row]
[column size=’3/4′]

  1. Pinot Noir 2015jedan od naših apsolutnih favorita o kojima smo već pisali detaljnije, nudi obilje svežine, jednu finu, elegantnu lakoću postojanja i dugu svilenkastu završnicu.

(87 bodova – bronza na Decanteru i srebro na BIWC)

[/column]
[column size=’1/4′][/column]
[/row]

[row]
[column size=’3/4′]

  1. Enigma 2015 – Sauvignon Blanc, Chardonnay – vino koje miriše na tek procvalo poljsko cveće i sveže ubrano voće među kojim dominiraju arome kruške i breskve i duga, citrusna završnica.

(87 bodova – bronza na Decanteru i srebro na BIWC)

[/column]

[column size=’1/4′][/column]
[/row]

I na kraju, imajte u vidu da su vrata vinarije otvorena kako za već osvedočene zaljubljenike u ovo, kako legenda kaže, piće bogova, tako i za putnike namernike. Ljude koji su tragom dobre priče o fruškogorskim vinima stigli u Malu Remetu. Pored dobrih vina ovde možete očekivati i jedan nesvakidašnje jedinstven turistički doživljaj: obilazak voćnjaka i vinograda vozićem, obilazak vinarije i vidikovca sa koga se vidi „pola Srbije“ sve do Cera i Avale, degustacija vina, slaganje hrane i vina… Za vaše korporativne sastanke, teambuilding treninge, obuke, prezentacije i promocije, ovde postoji i potpuno opremljena sala kapaciteta do 50 osoba.

Iznad svega, ovde vas čeka jedna iskrena priča o ljubavi i posvećenosti tako neophodna za svaki rezultat dostojan pažnje. Nepregledna polja jabuka i vinograda, smeštena na uvek osunčanim, južnim padinama Fruške gore, sa svojih idealnih 250 metara iznad mora, očaraće vas u potpunosti, a Mala Remeta izvesno postati mesto kome ćete poželeti uvek da se vratite.