Mediteran u vinskoj čaši

Taman pomislih da prestižni Poljoprivredni sajam u Novom Sadu, ni ove godine neće ništa veliko ponuditi kada je oblast vina i vinogradarstva u pitanju, kad me je realnost demantovala. U stvari, donekle me je demantovala. Očekivano, na samom sajmu se i ne događa nešto posebno po pitanju vina ali, Italija, kao ovogodišnji partner, ipak nije zaboravila na jedan od svojih najvećih izvoznih proizvoda.
Iako, prema rečima Đovanija Mafode, direktora kancelarije Italijanskog instituta za spoljnu trgovinu u Beogradu, izlagači iz ove zemlje redovno učestvuju na novosadskom Poljoprivrednom sajmu, ove godine su po prvi put organizovali jednu ovakvu degustaciju. Naime, u ponedeljak 11. maja 2015. u Svečanim salonima na Petrovaradinskoj tvrđavi, održana je profesionalna degustacija, nekih od najboljih italijanskih vina. Italijanska agencija za spoljnu trgovinu, Odeljenje Ambasade Italije za promociju privredne saradnje, uz pomoć i podršku Udruženja Somelijea Vojvodine, odlučila se da ovoga puta stručnoj javnosti predstavi 10 vina koja se nalaze u regularnoj prodaji na srpskom tržištu. U tom smislu, promociju je podržala i Vinoteka Beograd, koja u ponudi ima izuzetno veliku ponudu (ne samo) italijanskih vina. Degustaciju je vodila sjajna Barbara Tamburini, u pomoć i podršku Igora Lukovića, predsednika USV.
Na samom početku, Barbara nam je prezentovala kratku istoriju italijanskog vinarstva, vinske regione, specifičnosti teroara i sl. te nam dala i nekoliko interesantnih informacija. Sve nas je začudio podatak da je 1978. godine potrošnja vina po glavi stanovnika iznosila čitavih 115 litara. Promenom zakona po kome se vino više ne tretira kao hrana, već kao alkoholno piće dolazi do postepenog smanjivanja potrošnje vina u celoj državi. Nekada obavezni sastojak porodične trpeze, danas je značajno manje prisutan. Prilikom poslednjeg istraživanja 2013. godine, ustanovljeno je da je današnja potrošnja svega 35 litara po glavi stanovnika. Takođe zanimljiva i apsolutno ažurna informacija je i da u 2015. godini Italija ima tačno 73 DOCG, 332 DOC i 118 IGT vinograda. Usledila je degustacija 10 vina iz različitih regija, koju vam ukratko prenosimo:

1. Franciacorta couvee brut – Bellavista, Lombardia

1
Inače veoma mala regija u Lombardiji, Franciacorta je poznata po veoma kvalitetnim penušcima koja se često porede sa onima iz Šampanje. Ovaj konkretni penušac se sastoji iz 78% šardonea, dok preostalih 28% čine pino noar i pino blan. Rađen je tradicionalnom metodom, a karakteriše ga obilje svežih citrusnih aroma, mineralnost i elegantna prefinjenost sa završnicom koja traje. Smatra se jednim od najozbiljnijih penušaca u Italiji.
Okvirna cena: 4.500 dinara

2. Grecante Grechetto Colli Martani 2013. – Arnaldo Caprai, Umbria, Grechetto

2
Umbria je oblast u centralnom delu Italije, jedina u kojoj je moguće proizvoditi čist greketo sa DOCG oznakom. Greketo je inače sorta za koju se veruje da je stigla iz Grčke još u antičko doba. Samo vino karakteriše raskošna svežina prepuna mirisa belog cveća i citrusa, te duga voćna završnica. Pravo prolećno vino rekla bih…
Okvirna cena: 2.500 din

3. Feudi Greco di Tufo 2013. – Feudi di san Gregorio, Campania

3
Dolazi sa juga Italije, najpoznatijeg po belim vinima istoimene sorte, koja kao i prethodna, potiče još iz vremena Antičke Grčke. Vulkanski kamen, koji ovde nazivaju „Tufo“ specifičnost je teroara koja vinu daje izuzetnu mineralnost. Arome kruške, jabuke i začinskog bilja upotpunjuju osećaj i čine ovo vino pravim gastronomskim užitkom.
Okvirna cena: 2.000 din

4. Lunare Gewurtztraminer 2012. – Terlan, Alto Adige, Gewurtztraminer

4

Ovaj traminac dolazi iz regiona koji se nalazi na krajnjem severu Italije, okružen južnim obroncima Alpa, koji mu daju jednu sasvim specifičnu mikro klimu. Oštra klima i kamena podloga daju ovom vinu jedan sasvim poseban karakter. Arome ličija, breskve, ananasa i drugog tropskog voća uz sjajnu svežinu čine ga veoma punim, sočnim i bogatim aromama. Uticaj drveta je veoma blag i prijatan, a obrazloženje leži u činjenici da je polovina vina kratko odležavala u bariku.
Okvirna cena: 4.500 din

5. Primitivo Puglia Monteverdi 2013. – Monteverdi vini, Puglia, Primitivo

5

Duga vinogradarska tradicija čuvene „italijanske štikle“ oličene u sadržaju ove boce, u potpunosti je ispunila očekivanja. Punog tela, sočno, uz obilje finih mekih tanina, ovo vino džemastog karaktera, obiluje mirisima zrelog voća, ali i prefinjenim zemljanim i začinskim aromama. Mudro korišten barik čini ovo vino izuzetno elegantnim uz voćnu završnicu koja traje.
Okvirna cena: 1.000 din

6. Lamuri 2011. – Tasca Conti d’Almerita, Sicilia, Nero d’Avola

6

Sicilija, kao najjužniji vinski region, neguje tradiciju dugu više od 2.500 godina. Do skoro čuvena samo po Marsali , poslednjih godina postaje sve poznatija po kvalitetnim crvenim vinima, mahom od sorte Nero d’ Avola. Vino koje smo probali, mogli bi nazvati pravim mediteranskim vinom. Punog tela, raskošno i moćno, obiluje aromama zrelog šumskog voća uz blage note začinskog bilja i kedrovine. 20% vina odležavalo je u novim, dok je preostalih 80% bilo u baricima iz II i III tretmana. Kombinacija prijatnih mekih tanina i i finih kiselina, garantuje ovom vinu još puno dobrih godina.
Okvirna cena: 1.500 din

7. Montepulciano d’Abruzzo Marina Cvetić 2010. – Abruzzo, Montepulciano d’Abruzzo

7

Centralna Italija sa delom koji izlazi na obalu Jadranskog mora, jedna od najpoznatijih vinarija u regiji i jedno od najpopularnijih i najprodavanijih italijanskih vina u Srbiji. Snažan miris kupina, ribizli, ljubičice i čokolade, čine ovo vino veoma primamljivim. U ustima sočno, raskošno, bogato finim mekim taninima i činini se nekako duboko i slojevito, ovo je vino uz koje ćete poželeti jedino dobar dekanter…
Okvirna cena: 3.000 din

8. Brunello di Montalcino Tenuta Nuova 2009. – Casanova di Neri, Toscana, Sangiovese

8

Najcenjenija vina ove sorte dolaze upravo iz nadaleko cenjene Toskane. Možda baš zato Sanđoveze i nazivaju „princom crvenih vina“. Sudeći po reakcijama prisutnih, ovo je jedno od najimpresivnijih vina koje smo probali. Izvesno, najzrelije do tada degustirano vino, opčinilo nas je kako bogatstvom mirisa, tako i raskošnom somotastom strukturom. Obilje aroma zrelog bobičastog voća, začinskog bilja i duvana, zaokruženi su lepu, izrazito dugu i kompleksnu završnicu. Definitivno jedan od najboljih predstavnika vinske Toskane…
Okvirna cena: 8.900 din

9. Le vigne Sandrone Barolo 2008. – Luciano Sandrone, Piemonte, Nebbiolo

9

Nastala od „grožđa iz magle“, ovo je oblast iz koje u svet putuju neka od najskupljih i najcenjenijih vina. Mnoge generacije vinara su imale ozbiljne duele dok nisu ukrotile sve ćudi ove sorte i od nje stvorile brend svetskog ranga. Upravo takav je i barolo koji smo probali. Snažan, moćan i na prvi utisak neukrotiv. Nakon 2 godine odležavanja u hrastovim sudovima od 500 lit i još 20 meseci u boci, tek otvoren, na nosu nudi obilje crvenog i crnog voća, trešnje, brusnice i šljive, duboko u sebi kriju nešto suptilnije note čokolade, kafe, začina…. Na ukusu kompleksno, prepuno svilenkastih tanina, ostavlja upečatljivi utisak koji dugo traje.
Okvirna cena: 11.500 din

10. Costasera Masi Amarone 2010. – Masi, Veneto; Corvina, Rondinella, Molinara

10

Jedan od najznačajnijih italijanskih regiona, Veneto, svetsku slavu stekao je upravo zahvaljujući Amarone vinima, napravljenih kupažiranjem tri lokalne sorte od prethodno prosušenog grožđa. Posebna tehnologija, prosušeno grožđe i odležavanje u drvenim sudovima, daju ovom vinu epitet moćnog. Raskošne arome suvih šljiva, zrelih višanja, čokolade i začinskog bilja, savršeno se uklapaju, te uz obilje tanina, ovom vinu daju jedan pun kompleksan ukus i bogatsvo u dugoj voćnoj završnici.
Okvirna cena: 5.600 din

Sve u svemu, beše ovo jedna lepa, kvalitetna i sadržajna prezentacija kakva u Novom Sadu dugo nije viđena…