Ima li dobrih vina u Srbiji ?!?

Kada je vino u pitanju, poslednjih godina ovo je najčešće postavljano pitanje. Drugo, koje nekako dolazi odmah posle njega je „Da li su srpska vina skupa?“ O ceni ne vredi diskutovati jer, na žalost, živimo u vremenu u kome nam je i goli život skup, pa teško da možemo biti objektivni. Međutim, tužna činjenica je da se u istoj cenovnoj kategoriji srbi radije odlučuju za neka strana vina. Tužna, jer za isti novac mogu da kupe puno bolja domaća. Ovo naravno nije apsolutna istina, ali jeste česta pojava.
Vino je definitivno jedna od najbrže rastućih grana privrede u Srbiji poslednjih godina, što apsolutno nije zanemarljivo posebno kada se uzme u obzir investicija i večita neizvesnost koja prati ovu branšu. Kvalitet takođe nije zanemarljiv, u prilog čemu svedoče i sve brojnija, svuda u svetu, veoma cenjena priznanja.

1. Decanter 2015.
Pre mesec dana, Decanter, prestižni vinski magazin i organizator jednog od najcenjenijih vinskih ocenjivanja u svetu, objavio je prve rezultate za ovu godinu. Svaki vinar je mogao da vidi sopstveni rezultat, poruči markicu i pohvali se prijateljima ali, tek juče, u nedelju 14.05.2015. objavljeni su zvanični zbirni rezultati. Pokazalo se da je Srbija osvojila 49 nagrada i to: 6 srebrnih medalja, 18 bronzanih i 25 preporuka. Malo li je za malu vinsku Srbiju? Ni slučajno! Posebno kada se uzme u obzir činjenica da su neka od ovih vina (ona sa medaljama) dobijena iz „ne ponovila se“ 2014. godine.
Inače, na ocenjivanje je stiglo tačno 15.929 vina iz celog sveta. Ocenjivalo ih je 240 sudija, a među njima 85 Masters of Wine i 23 Master Sommeliers. Ako pogledate donju tabelu, videćete da su nagrade dobila ukupno 11.153 vina, dok su se ostala kući vratila bez priznanja.
srpska_vina1

Na kraju, i sam predsednik Decanter World Wide Awars o ovom ocenjivanju kaže: „Naši strandardi, ali i očekivanja, su visoki. Nagrađujemo samo ona vina koja potrošačima nude najveću sigurnost.“
Spisak nagrađenih srpskih vina možete pogledati OVDE.

2. Srbija je domaćin generalne skupštine ASI 2016!
Takođe juče, 14. juna 2015. godine, Serbian Sommelier Association (SERSA) je nakon više godina rada uspela da u Bordou, na glasanju 55 predstavnika članica nacionalnih somelijerskih asocijacija širom sveta, pobedi Nemačku i Gruziju kao protivkandidate. Ovo konkretno znači da će neki od najboljih somelijera sveta sledeće godine, u ovo vreme, u Beogradu uživati u tradicionalnoj srpskoj gostoljubivosti, ali i najboljim srpskim vinima.
Spot kojim smo celom svetu pokazali šta imamo da ponudimo:

3. Vinska Srbija pokorila Balkan
Na pre dve nedelje održanom Balkans International Wine Competition (BIWC) , tačnije od 28. do 31. 05. 2015. u Sofiji (Bugarska), na kome su se birala najbolja vina Balkana, Srbija je odnela četiri Trofeja kao glavne nagrade, devet zlatnih i pregršt bronzanih medalja. Najbolje vino Balkana, najbolje belo na Balkanu, najbolje crveno vino na Balkanu i najbolje dizajnirana etiketa na Balkanu dolaze iz Srbije. Spisak svih dobitnika nagrada možete pogledati OVDE.
srpska_vina2