Fruška gora Wine Show 2022

U nesvakidašnjem ambijentu vile Stanković u Čortanovcima, održan je još jedan Fruška gora Wine Show,  manifestacija koja slavi vina ove regije.

Brojni posetioci ove godine su, baš kao i prethodnih, uživali u raskošnim aromama fruškogorskih vina tako bolje razumevajući njihov uspeh na ocenjivanjima širom planete. Svoju ponudu predstavilo je četrdesetak vinarija, a među njima i nekoliko novih. Baš među njima otkrili smo i prvi zasad sorte jagoda na Fruškoj gori te zaključili da ova sorta, na ovom teroaru daje jednako dobra vina kao i u rodnoj Župi. Ipak, da li je treba širiti ili ne ostavićemo za neku drugu diskusiju. Pio se i već pomalo zaboravljeni Krokan, jedna od zanimljivih muskatnih sorti koje imaju dugu tradiciju gajenja s ove strane Dunava.

Tokom večeri, prisutni su bili u prilici i da probaju neka od 50 zvanično najboljih vina Fruške gore. Međunarodni žiri, od 150 uzoraka, odabrao je ovih 50 koja će naredne godine ponosno nositi oznaku Top 50. Zanimljivo je da se među njima našla i jedna Palava, novostvorena slovačka sorta, nastala ukrštanjem sorti Gewurztraminer i Muller-Thurgau, a koja dolazi iz jednog od svega nekoliko zasada ove sorte u Srbiji, te je time raritetna sama po sebi. Kada su nove sorte u pitanju, kao i ranijih godina, pažnju publike privukla su vina naših novih sorti poput morave, sile i probusa.

Ceo ugođaj upotpunjen je prigodnima koktel zalogajima ali i degustacijom delikatesa od tartufa i kozjih sireva koje su izložili mali proizvođači sa istih prostora.