Cerasuolo d’Abruzzo

Italijanska regija Abruco nalazi se na centralnom delu poluostrva i celom svojom istočnom stranom izlazi na obalu jadranskog mora. Prirodno naklonjena spektakularnim svitanjima nad morem, za kraj dana, opredelila se za iste boje, jačeg intenziteta, a zarobljene u čaši.

Čuvena italijanska čizna, u vinogradarskom smislu, podeljena je na čak 20 regija. Manje ili više poznata, svaka od ovih regija krije neke svoje male tajne i specifičnosti. Abruco (Abruzzo) na primer čini svega 6٪ ukupne proizvodnje vina ove zemlje, uglavnom zasnovanim na autohtonom crnom montepulčianu (Montepulciano) koji čini više od 50٪ zasada svih crnih sorti vinove loze ove regije, ali i veoma cenjenom belom trebijanu (Trebbiano) o kome ćemo više nekom drugom prilikom. Zanimljivo je napomenuti da ljubitelje italijanskih vina veoma često zbunjuje naziv „Vino Nobile di Montepulciano“, što u prevodu znači „plemenito vino iz Montepulčiana“ i odnosi se na vino iz grada u Toskani, te sa istoimenom sortom vinove loze nema ama baš ništa zajedničko.

S druge strane, montepulčiano se standardno vinifikuje kao crveno vino. Uz časne izuzetke, ovako prerađen, montepulčiano retko daje velika vina. Uglavnom su to manje zanimljiva crvena vina, snažno obojena, taninska, aromatična, često zemljanih aroma uz dodatak bobičastog voća, ponekad začinskog bilja i nižih kiselina. Međutim, tradicionalno vinifikovan kao roze nešto duže maceracije, montepulčiano blista u najboljem svetlu. Snažno obojeni roze, karmin crvene boje, svežih voćnih aroma prepunih crvenog bobičastog voća te soka od nara, mineralan, blago taninski i izuzetno svež, ćerasuolo kako ga od milja nazivaju, često će vas ostaviti bez reči. Treba da znate, da ako vas u Abrucu ponude roze vinom, to će biti moderni lagano obojeni roze, svežih voćnih aroma, nastao od neke od lokalnih i/ili internacionalnih sorti grožđa. Međutim, ukoliko žele da vam predstave perjanicu ovdašnjeg vinogradarstva, onda će to sasvim sigurno biti Cerasuolo d’ Abruzzo (ćerasuolo iz Abruca). Naziv potiče od reči „ciliegia“ što znači višnja. Dakle, vino boje višnje, višnjica…

Baš poput naše šumadijske ružice, koja se po tradiciji proizvodi od sorte prokupac, Cerasuolo d’ Abruzzo proizvodi se isključivo od sorte montepulčiano uz mogućnost malog dodatka, ne više od 15٪ neke druge sorte. Veoma ponosni na svoju tradiciju i kulturno nasleđe, ovo je vino koje će vam domaćini uvek i neizbežno predstaviti. Vama neće preostati ništa drugo nego da ga zavolite na prvu jer pored svoje autentičnosti, ćerasuolo je idealan za društvo jer nudi pravo malo obilje kombinacija sa hranom. Sjajno se sljubljuje s lososom, rakovima, školjkama ali i picama, raznim fokačama,crvenim sosovima, predjelima na bazi suvog mesa i sireva ali i crvenim mesima poput jedinstvenih ražnjića od ovčetine koji su specijalitet ovog kraja. Jackpot takoreći!

Cerasuolo d’Abruzzo u nekoliko zanimljivih podataka
Samo 970 ha vinove loze je posvećeno proizvodnji ružičastih vina iz regije Abruzzo. To je značajno manje od klasičnog crvenog Montepulciano d’Abruzzo (9.600 ha) i Trebbiano d’Abruzzo (5.400 ha). Cerasuolo d’Abruzzo mora da sadrži najmanje 85% sorte Montepulciano, dok je dozvoljeno dodavanje ostalih lokalnih sorti ali ne više od 15%. U praksi, mnoga vina ovog tipa su potpuno monosortna i sadrže samo Montepulciano. Vina se mogu stavljati u promet tek od 01. januara naredne godine. Cerasuolo d’Abruzzo Superiore zahteva prisustvo minimalno 12,5% alkohola (umesto uobičajenih 12%) i duži minimalni period sazrevanja od oko 4 meseca u odnosu na standardna 2).

Zahvaljujemo se Italijanskoj agenciji za spoljnu trgovinu ICE/ITA, kancelarija u Beogradu na prilici da posetimo regiju Abruzzo kao i da prisustvujemo manifestaciji Phenomena koja promoviše žensko preduzetništvo, a koja je ove godine održana u Peskari.