#ProkupacDay 2017.

I ove godine, tačnije 14. Oktobra, po drugi put će biti obeležen Svetski dan Prokupca. Da stvar bude bolja, slavlju se pridružuje i međunarodna #winelovers zajednica, te u Srbiju stiže 50 stranih novinara, blogera, somelijera, distributera i drugih vinskih poslenika.

Inicijativu za uspostavljanje i obeležavanje Svetskog dana Prokupca, s ciljem promovisanja ove autohtone  sorte grožđa, ali i srpskog vina uopšte, dala su dvojica vinskih poslenika i novinara: Igor Luković, urednik magazina Vino i Fino i Tomislav Ivanović, urednik sajta Vinopedia.

Prokupac – lična karta

Veliki prošlogodišnji uspeh, kome smo i mi doprineli organizacijom master classa u Novom Sadu, ove godine će biti višestruko nadmašen. Naime, pored niza promocija u ugostiteljskim objektima širom Srbije, #ProkupacDay će biti obeležen i jednim Vinskim maratonom u Župi, modernoj prestonici ovog kultivara, a sve u organizaciji Udruženja Domovina. Za zaljubljenike u off road avanturu, Centar Evolvere i Jeep klubovi iz Beograda i Niša organizuju Prokupac Jeep Safari.

Ipak, centralni događaj obeležavanja Svetskog dana Prokupca, biće Konferencija o Prokupcu, a održaće se u sali hotela Holiday Inn u Beogradu. Prisutni će biti u prilici da steknu celokupnu sliku i saznanja o potencijalima ove sorte, ali i uživaju u vertikalnim i horizontalnim degustacijama koje će voditi Kerolajn Gilbi, ekspert za vina centralne i istočne Evrope i nosilac prestižne titule Master of Wine. Konferencija se održava 14. Oktobra 2017. u terminu od 10 do 15 časova. Cena ulaznice je 3.200 dinara, a broj mesta ograničen. Ulazice će biti u prodaji za koji dan, ali zato već sada možete rezervisati svoje mesto putem maila vinskiidentitet@gmail.com.

U nastavku dana, preciznije od 17 do 20.30 časova, u prostoru Gastro bara, Skadarska ulica 40b, održava se Salon Prokupca, koji omogućava da na jednom mestu pronađete sve Prokupce iz Srbije, da uporedite stilove, podneblja, filozofiju vinara i odaberete svoje favorite. Cena ulaznice je 1.000 din. U nastavku večeri salon se pretvara u Prokupac Party i traje do ponoći.

PROKUPAC DAY – UVEK AŽURNE, SVE INFORMACIJE NA JEDNOM MESTU

Iako zvaničan deo programa ovde počinje i završava, samo za goste iz inostranstva, organizovana su i dva celodnevna izleta na kojima će oni moći bolje da upoznaju Srbiju, njenu istoriju i tradiciju, te probaju još neka zanimljiva vina. Svoje prisustvo su do sada potvrdili vinski profesionalci iz Mađarske, Rumunije, UAE, SAD, Grčke, Švajcarske, Italije, Nemačke, Francuske, Indije, Gruzije, Španije, Holandije, Poljske i Brazila. Lista je ograničena na 50 ljudi i kako stvari stoje, za koji dan će biti zatvorena  u potpunosti. Poslednjeg dana boravka u Srbiji, ljubitelji vina iz celog sveta će biti u prilici da se upoznaju i sa biodinamičkim, organskim i oranž vinima Srbije o čemu ćemo vas detaljno izvestiti par dana nakon samog događaja.

Pa nek nam je svima sa srećom i ovogodišnji #ProkupacDay. Odaberite svoju idealnu bocu na vreme, izaberite neki u nizu događaja kome ćete prisustvovati, uživajte odgovorno i ne zaboravite da svoje utiske podelite sa svima nama, zaljubljenicima u autohtono, uz obavezni hashtag #ProkupacDay