Pažnja, pažnja – mehurići imaju reč!

 Ako pođemo od toga da se penušavci piju samo u posebnim trenucima, onda danas možemo slobodno reći da svaki dan zaslužuje svoj posebni trenutak.

Vođeni upravo ovom idejom, naše kolege iz Ljubljane, pre pet godina su po prvi put organizovali Salon penušavih vina (Salon penečih vin). Prošle godine, sledeći slovenačku inicijativu, ideji su se priključili i hrvati te u Zagrebu organizovali 1. Salon penušavih vina (Salon pjenušavih vina Zagreb). Veliki odziv izlagača, ali i posetilaca nedvosmisleno je ukazao da penušavci postaju pravi hit u regionu i da kao takvi zaslužuju pažnju koja im se poklanja. Da stvar bude bolja, kako je interesovanje za ova dva salona premašilo sva očekivanja, organizatori su doneli odluku o uspostavljanju međunarodne mreže salona penušavih vina, koju su nazvali Salon of Sparkling Wines, a koja će se širiti prvenstveno po regiji i time povezivati prestonice.

Prvi iz mreže, ove godine će biti 2. Salon penušavih vina u Zagrebu koji se održava 02. Februara ove godine. Poruka i cilj salona jeste širenje kulture uživanja u penušavim vinima, pre svega kroz obrazovanje, te će stoga biti organizovane i besplatne vođene degustacije za posetioce.

Na salonu se očekuje 40 izlagača koji će svoja vina moći prijaviti i na veliko međunarodno ocenjivanje, zajedničko za oba salona. Ovo, za sada najveće ocenjivanje penušavih vina u regiji, biće održano u Ljubljani, a vina će ocenjivati internacionalni žiri. Priznanja će, najbolje ocenjenim vinima, biti uručena dve nedelje kasnije, tačnije u petak 16.02.2018. na 5. Salonu penečih vin u Ljubljani.

2. salon penušavih vina u Zagrebu, zakazan je za 02.02.2018. u hotelu Dubrovnik. Radno vreme salona je od 15-22h, a ulaznice se mogu nabaviti na svim prodajnim mestima Eventima i to po ceni u pretprodaji 120kn/16 eura do 28.1.2018, a kasnije 150kn/20 eura.

Kako stvari stoje, iz razloga ne postojanja tržišta za srpska vina, na ovom salonu se neće naći ni jedan predstavnik iz naše zemlje. Međutim, ko zna, možda se sledeće godine neko odvaži i preuzme organizaciju ovakvog salona i u Beogradu jer, kako i sami znate, mehurići govore univerzalnim jezikom, očaravajući vinoljupce širom sveta.