Novembar je mesec mladih vina

U Francuskoj, vino je više od pića. Za njih, vino je kult, istorija, tradicija i kultura. U prilog tome, svedoči i izreka koju imaju, a koja kaže da vinaru možeš reći da ga žena vara, ali nikako da mu je vino loše. Vino se pije i slavi svakog dana, ali treći četvrtak u novembru je nešto posebno…

Po tradiciji koja datira još iz 1937. godine, u francuskoj regiji Božole (Beaujolais), svakog trećeg četvrtka u novembru, vino se toči nemilice. Povod za ovo veliko slavlje je mlado vino ili Beaujolais Nouveau kako ga francuzi zovu. Kažu da je ovo vino prvobitno pravljeno za radnike, kočijaše i zanatlije Liona koji sebi nisu mogli da priušte čuvena, ali i vrlo skupa vina prestižnih francuskih vinarija. Za njih možda i jeste pravljeno, ali je trend vrlo brzo osvojio ceo svet. Tog četvrtka, samo u Božoleu se održava više od 120 festivala mladog vina. Dostavljači na vespama jure kroz grad i dostavljaju vina vinotekama i restoranima jer, prema lokalnom zakonu, strogom novčanom kaznom kazniće se svako ko Beaujolais Noveau, bude prodavao pre ponoći. Iako taj zakon ne važi nigde sem Francuske, zahvaljujući marketinšim magovima, ceo svet je prihvatio ovo pravilo pa tih dana boce iz Francuske putuju širom zemaljske kugle.

Zato, Beaujolais Nouveau, se toči u 40 miliona boca, a trećina od toga putuje daleko jer, ovo vino se prodaje u čak 110 zemalja sveta. Neke statistike kažu da se godišnje van granica Francuske popije oko 115.000 hektolitara mladog vina. Polovina od toga, potroši se u Japanu gde se čak organizuju i kupanja u bazenima punim ovog vina. Na drugom mestu su Amerikanci sa oko 2,5 miliona, a za njima i Nemci sa oko 1,3 miliona popijenih boca. Potrošnja u Srbiji je naravno daleko manja, i statistički verovatno ne previše bitna, ali postoji. U mnogim restoranima se organizuju večere na kojima se toči mlado vino tek stiglo sa carine.

Kod nas, tačnije u Sremu, nikakav zakon nikada nije regulisao uslove i vreme pijenja mladog vina, ali se ono uvek proizvodilo od sorte portugizer, a kako se pilo u istoj godini kada je grožđe obrano, u sezoni venčanja i slava, ovo vino su zvali „svatovac“. Tradiciju pijenja mladog vina, proizvedenog po posebnoj tehnologiji, poslednjih jedanaest godina neguje i čuva vinarija Mačkov podrum iz Iriga. Od svega tri proizvođača portugizera na Fruškoj gori, jedino njihov je spravljen tzv. karbonskom maceracijom. U pitanju je proces u kome se grožđe, sa sve peteljkom, stavlja u tank u koji se onda dodaje CO2. Bobice pucaju pod pritiskom, a sok se polako cedi bez pritiskanja. Ovaj način proizvodnje garantuje lagano, voćno, veoma pitko i osvežavajuće crveno vino koje se pije blago rashlađeno na oko 13°C. Najlepše je kada se pije mlado iako, ako je godina bila dobra, svoj potencijal može da razvija i u narednih 5 godina. Jedna od velikih vrlina ovog vina je što se lako sljubljuje sa hranom. Ako ga pijete kao aperitiv, poslužite uz njega tradicionalne „sremačke antibiotike“ poput slanine, kobasice i sira. Sjajno će ispratiti i grilovanu piletinu, masnija crvena mesa i slane sireve.

Francuski pisac, novinar i političar Leon Dode je imao običaj da kaže kako Lion, administrativni centar regije Božole (Beaujolais) ima tri reke: Ronu, Saonu i Beaujolais. Koliko ćemo mi umeti da iskoristimo ova iskustva kada je brendiranje vinske regije u pitanju, ostaje da vidimo. Ipak, jedno je izvesno. Ove godine, u četvrtak 15. novembra, uživaćemo u Irigu uz mladi portugizer iz Mačkovog podruma, tamburašku muziku i po koju lepu reč. Što se nas tiče, Nova vinska godina može da počne…

Tekst je izvorno objavljen u Novosti ENIGMA, Novembar 2018.