Drugi salon Žilavke

Malo koja sorta vinove loze na ovim prostorima je vodila “žilaviju” bitku samodokazivanja od hercegovačke Žilavke.

Istorijski gledano, Žilavka je stara hercegovačka sorta koja se pominje još u doba Rimljana. Često pominjana još u srednjem veku, prvi pravi procvat doživela je u vreme Austougarske kada je i urađena prva selekcija ove sorte. Shvatajući prednosti kršnog hercegovačkog tla, kada je vinogradarstvo u pitanju, Austrougari su u Gnojnicama kod Mostara 1886. godine, a osam godina kasnije i u Lastvi kod Trebinja, otvorili prve Vinogradarske stanice. Baš tu, nedaleko od Trebinja, na ušću Trebišnjice i Sušice, ustanovivši da je to najbolji lokalitet za Žilavku, a ukazom same Marije Terezije, podignuti su Carski vinogradi. Vino koje se tu proizvodilo, smatralo se najboljim što Hercegovina ima da ponudi i služilo se isključivo na dvoru.

Poređena sa najboljim vinima toga doba, Žilavka, okićena brojnim nagradama, doživljava svoje prve prave uspehe. 1896. osvaja priznanje za kvalitet u Budimpešti,  1897. u Briselu, 1898. u Londonu, Marselju, Parizu i Beču. Ipak, najveće priznanje Žilavka osvaja 1929. godine, na Međunarodnom sajmu vina u Barseloni gde dobija, u to vreme, najprestižnije priznanje „Madaille de Platte“. Svoj vrhunski kvalitet, Žilavka potvrđuje ponovo 1937. u Parizu gde osvaja „Grand Prix“.

Na žalost, II svetski rat i sva zbivanja po završetku istog, doprinela su njenoj degradaciji, između ostalog, svrstavši je u kategoriju stonih vina za masovnu potrošnju. Tek poslednjih dvadesetak godina, ponovnom pojavom manjih privatnih proizvođača, Žilavka se vraća na scenu kao vrhunsko vino dostojno svakog poštovanja i ocenjivanja.

Početkom XX veka, Vinarija Vukoje iz Trebinja, obnovila je zasade Žilavke na lokalitetu nekadašnjih Carskih vinograda. Prva berba, 2007. godine, označila je novu eru i novi „carski put Žilavke“. Primer su sledile mnoge vinarije Hercegovine pa ljubitelji ove mediteranske sorte danas mogu uživati u desetinama etiketa vrhunske Žilavke. Upravo to je i bio povod za organizaciju „Prvog Salona Žilavke“ u avgustu 2017. godine. Sjajna organizacija, neočekivano veliki odziv posetilaca, neke baš sjajne etikete i puno lepih komentara bili su podstrek za korak dalje.

Čini se da Žilavka ponovo hodi putem stare slave, a svi vinoljupci se u to mogu i lično uveriti u petak, 17. Avgusta 2018. od 19 do 23 časa u Vinskog galeriji Vukoje, u Trebinju. Biće to još jedno od onih vinskih iskustava koja se duuuugo pamte…