Dani fruškogorskih vina u Novom Sadu

Ustanova Studentski kulturni centar Novi Sad će u petak i subotu, 13. i 14. oktobra 2017. organizovati manifestaciju pod nazivom „Dani fruškogorskih vina“, u prostoru SKCNS Fabrika u tzv. Kineskoj četvrti u Novom Sadu (Bul. despota Stefana 5), od 18 do 24 časova.

Učestvovaće deset proizvođača vina Fruškogorskog vinogorja: Vinarija Deurić – Mala Remeta, Vinarija Trivanović – Erdevik, Vinarija Đurđić – Sremski Karlovci, KM Vinarija – Irig, Mačkov podrum – Irig, Vinarija Erdevik, Vinarija Milanović – Surduk, Vinarija Kovačević – Irig, Vinarija Belo brdo – Čerević i Vinarija Adžić – Čortanovci, kao i “Friški jazački”, proizvođač autentičnog sira sa tog podneblja.

Uz degustaciju i prodaju vina, rakija i sireva, program će biti obogaćen radionicom i panelom. Radionica će biti održana u petak 13. oktobra, u 19h, na temu uparivanja hrane i vina. Predavanje i demonstraciju održaće somelije i kuvar eminentnog novosadskog restorana „Piknik“.

Panel će se održati u subotu 14. oktobra, u 19h, na temu „Novostvorene sorte vinove loze Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu“. Panelisti su: doc. dr Dragoslav Ivanišević, Poljoprivredni fakultet, Novi Sad i prof. dr Vladimir Puškaš, Tehnološki fakultet, Novi Sad. Moderator će biti dipl. ing. Đorđe Simović, agrarni novinar.

Oba dana će biti organizovan i prigodan muzički program (22 – 23 časa), u kojem će učestvovati Goran Polovina – Curi („Plavi ptičić“), koji izvodi numere 60-tih godina uz akustičnu gitaru i usnu harmoniku, kao i Duo Nomadiko, koji će nam obogatiti drugo veče uz melodije ruskih romansi.

SKC NS će prodavati ulaznice po 300 dinara komad (gigstix.com), a u cenu ulaznice je uračunata i staklena čaša kao obavezni rekvizit na festivalu. Na festivalu će posetioci moći da kupe i prigodnu torbicu za držanje vinske čaše.

Kupovina vina i drugih proizvoda i artikala na Festivalu biće moguća isključivo festivalskim novcem (vaučerima), koji će biti u apoenima 10, 20, 50, 100 i 200. Svaki posetilac će na samom festivalu moći da kupi vaučere sa kojim će posle moći da kupuje vino od izlagača i hranu u okviru festivalske zone. Treba napomenuti da nema refundacije neiskorišćenih vaučera, stoga organizatori podsećaju posetioce da vode računa i iskoriste sve vaučere.

Tekst i foto: Miša Berček