Mala vinska haljina

Želite li malu koktel haljinu, krojenu baš po vašoj meri, pa još u boji omiljenog vina? Naravno da je moguće! I ne samo da je u boji vina, nego je doslovno od vina i napravljena. Naime, australijski naučnici predvođeni dr Gerijem Kasom, u saradnji sa umetnicom Donom Frenklin, uspeli su da proizvedu jedinstveni „micro be“ materijal i uvedu revoluciju u proizvodnju tkanina.
Kombinujući umetnost, nauku i znanje, uz malo inventivnosti, oni su proizveli acetobakteriju, koja vino pretvara u sirće. Ova tečnost se tada preliva na model, gde sama formira oblik, skuplja se i suši. Na taj način dobijamo jednu unikatnu vinsku haljinu bez ijednog šava.
Zvuči prilično jednostavno, mada, kada se sasvim osuši, ova vinska haljina postaje prilično krhka i lako se lomi, tako se lako može desiti da ostanete bez nje. E sad, možda se nekom baš taj detalj i sviđa. Bilo kako bilo, tehnologija se nalazi u procesu usavršavanja pa uskoro možda i zaista uđe u komercijalnu upotrebu. Do tada, ostaje nam samo da biramo neki od savršenijih materijala i od njega, haljinu u boji omiljenog vina…