Na mestu na kome čarolija nastaje

Poljoprivredno gazdinstvo „Gorski“, iz sela Jazak na Fruškoj gori,  pre nekoliko dana otvorilo je prvi degustacioni prostor kozjih sireva u Srbiji.

Fruška gora, bogata šumama, livadama i pašnjacima od davnina se smatrala pravim izvorom i čuvarom ljudskog zdravlja. Na ovoj (jedva) planini, sa najvećom koncentracijom lipe u Evropi, raste i preko 700 vrsta lekovitog bilja. Upravo to bilje, osnovna je hrana za 70 koza rase Alpina, od kojih nastaju potvrđeno neki od nakvalitetnijih kozjih sireva u Srbiji. Od njihovog mleka, proizvede se prosečno 400 kg sira mesečno. Kad smo već kod matematike, zanimljivo je pomenuti i činjenicu da je za kilogram sira, u zavisnosti od vrste i recepture, potrebno 10 do 22 litre mleka! Ovi sirevi do sada su se mogli naći u samo u prestižnim novosadskim i beogradskim restoranima, Aroma marketima i bolje snabdevenim prodavnicama zdrave hrane.

Od nedavno, u ovim sirevima se može uživati upravo na mestu na kome i nastaju. Naime, od pre nekoliko dana se pored mlekare nalazi i mala degustaciona sala koja prima oko 20 ljudi. Naravno, tokom leta degustaciju je moguće organizovati i na otvorenom, što praktično duplira kapacitete. Degustaciona sala uređena je u etno stilu, što ostavlja utisak prave domaće atmosfere i autentičnog doživljaja.  Kako smo saznali, sirevi se degustiraju slično kao i vina. Počinje se sa mlađim, blažim sirevima, a nastavlja jačim, aromatičnijim i kompleksnijim sirevima. Uz desetak vrsta kozjeg sira, ovde će vam poslužiti i neke dodatke poput meda, ajvara, suvog voća, začina… ali i neka od najboljih fruškogorskih vina. Jer, šta je sir bez vina i obrnuto….

I za kraj, važno je napomenuti da se selo Jazak nalazi nedaleko od banje Vrdnik, Iriga, Rume i Male Remete. To praktično znači da će vam uz sireve najčešće ponuditi vina neke od obližnjih vinarija, ali i da svoj dan možete pretvoriti u pravu gastro avanturu te i posetiti neku od njih.

Ukoliko vas je više, najavite svoju posetu i doživite čaroliju pravog Gorskog sira tamo gde i nastaje. Vrata mlekare za vas su otvorena od petka do nedelje u periodu od 10 do 20 časova, a radnim danima isključivo po dogovoru. Osoba za saradnju je vlasnica Ljiljana Paušić Mojić, a možete je kontaktirati na +381 63 692 398 ili putem maila: gorskisir@gmail.com.

Njen smisao je da se turisti, putnici namernici, poslovni, porodični ljudi ili samci, uz čašu vina sa Fruške gore, udaljeni od gužvi i okruženi prirodom, prepuste čarima desetak vrsta kozjeg sira i sami kreiraju svoje ukuse, u čemu će im pomoći slatko – slani dodaci, od ajvara, suvih grožđica, do meda i raznih začinskih biljaka, da pronađu kombinaciju koja im najviše odgovara. – Kodeks ponašanja u prostoriji za uživanje u siru nije striktan kao u vinskim podrumima. Pravilo je da se počne sa blažim i nastavlja sa kompleksnijim, „jačim“ sirevima, a akcenat je da svako prema svom ukusu kombinuje vrstu sira i dodatka u skladu sa svojim ukusima. Ovde ne postoji dress code, parfemi su dozvoljeni, a casual varijanta poželjna. Možete doći u papučama, u salonkama, kako vam volja, svemu u čemu se lepo osećate, jer ste zbog sira i uživanja – objasnila je naša sagovornica, a u to su se mogli uveriti svi prusutni na otvaranju, 12. maja, na Dan Svetog Vasilija Ostroškog, kada se dešavaju najveća čuda. Jedno takvo desilo se u Jasku. Proizvodi PG „Gorski“ mogu se kupiti u mlekari, u prodavnicama Aroma marketa u Beogradu i Novom Sadu i specijalizovanim prodavnicama zdrave hrane. Mogu se probati i u nekoliko prestižnih restorana i hotela, takođe u Beogradu i Novom Sadu, ali samo je u novosadskom restoranu/konobi „Riba Ribi Grize Rep“ u jelovniku jasno naznačen ne samo kozji sir, već kozji sir PG Ljiljane Paušić Mojić. Više informacija možete naći na: www.gorskisir.rs

Prostor namenjen degustaciji kozjih sireva proizvedenih u ovom gazdinstvu, pod robnom markom „GORSKI“, situiran u središnjem delu južnih padina Fruške gore, u selu Jazak, opština Irig, nadomak Banje Vrdnik, samo je jedan korak u razvoju ove mini mlekare sa zaokruženim procesom proizvodnje. Na padinama Fruške gore trenutno slobodno pase 70 vrhunskih grla rase Alpina. Od njihovog mleka mesečno se u proseku tokom 2016. godine proizvelo 400 kg sira, sa tendencijom godišnjeg rasta proizvodnje od 20%. Za jedan sir PG „Gorski“, potrebno je 10 do 22 litara mleka, u zavisnosti od vrste sira. U njihovom današnjem, finalnom ukusu, utkani su recepti i iskustva pripreme kozjeg sira stari bezmalo tristo godina, koliko i selo Jazak. Uz savremenu tehnologiju i standarde, PG „Gorski“ je uspeo da za četiri godine, od kada se nalazi na tržištu, pomiri staro i novo i pretoči u kvalitne kozje sireve koje odlukuje kompaktnost, umerenost ukusa i izvanredna tekstura. Poslovna politika tima „Gorski“, koji osim Ljiljane Paušić Mojić, čine suprug Milan Mojić i dve meštanke Lele Mranješ i Stanke Nešković, bez čijeg je prisustva ova proizvodnja, po rečima gospođe Mojić, nezamisliva, bazirana je na proizvodnji ograničenih količina proverenog kvaliteta, o kojem, osim velikog broja zadovoljnih potrošača, govori i Velika zlatna medalja sa Novosadskog sajma 2016. Iskorak u ovoj priči o sirevima u našoj sredini, svakako je otvaranje za javnost ovog prostora tik uz mlekaru, uređenom u etno stilu.